divendres, 20 d’octubre del 2017

"Coneixem Mrs Brownie". Crítica teatral. Adreçat a tothom

Mrs Brownie és una cantant de blues retirada que reviu els moments més importants de la seva vida com a estrella dins del gènere. Parla amb el públic, canta un i altre cop, es deixa portar per les emocions del moment, explana alguns aspectes viscuts de la seva trajectòria vital i musical, els comparteix amb el públic assistent, i que a la vegada presenciarà els darrers instants de la seva vida. Però tot i que, Mrs Brownie ja no tingui molt recorregut vital, dins de l’obra se’ns presenta com a més jove o en edat més adulta, encara és una d’aquelles dones plenes d’energia, que porten la música a dins de la seva ànima, que no foragitarà fins al darrer alè i que s’expressa sense embuts per dir el que pensa. A Mrs Brownie la podríem comparar a la gran dama del soul, Aretha Franklin o a Tina Turner dins del rock, per exemple, i sense por a equivocar-me. Quan decideix cantar, s’acompanya per un teclista, Mr Crumble, que a la vegada, ajuda a explanar alguns detalls de les seves vivències quan Mrs Brownie es troba cansada i s’adorm o bé, perd el fil d’allò que explica a causa de la seva edat, però, Mr Crumble és un company de viatge de la nostra dama del blues, que adopta més protagonisme quan Laia Guiteras va a canviar-se de vestit per a la següent escena.


Aquesta obra teatralitzada amb titelles és idea de Laia Guiteras, actriu i titellaire, qui dóna vida a Mrs Brownie, que alhora canta els temes de soul, swing, jazz o blues, de manera magistral i que amenitzen les escenes. L’acompanya als teclats Abel Boquera, Mr Crumble, qui musica totes les peces, que també poden adquirir-se en format de banda sonora musical. Ara bé, l’escriptura de les cançons corre a càrrec de tots dos. Plegats formen la companyia Teatre Nu, sota la direcció de Víctor Borràs.

L’obra té un escenari molt senzill, amb un cartell decoratiu d’algun concert memorable i un disc d’or emmarcat premi a un cert número de vendes de la nostra protagonista, a més de la bola de les discoteques dels anys setanta, la cadira on seu la diva i de poca cosa més. Al llarg de l’espectacle, ens captiva la música un i altre cop amb els temes:

«Mrs. Brownie’s blues», «Sunday night», «Breaking my old rules», «The white rose», «Orgasmic cake», «Never ever», «I was blind», «Nana’s Brownie», Mrs. Brownie’s gospel». Amanides per unes tornades reiteratives i enganxoses que et transporten al concert de Mrs. Brownie.



A «Mrs. Brownie» gaudeixes durant prop d’una hora, exactament cinquanta-dos minuts de la vida i miracles d’aquesta cantant que vol rebre un darrer bany de masses, ara per part del públic, atès que, ja no li queden forces per a gaire més, i gaudint d’uns bonics temes que es mouen a cavall dels diferents estils que hem esmentat abans, sobretot, del blues i del jazz. Els intèrprets actuen amb molta destresa i professionalitat, portant a escena una obra excel·lent i original, que serà deliri, tant de petits com de grans. Senyors i senyores, acaben de gaudir l’espectacle de «Mrs. Brownie»!

Josep Maria Corretger Olivart

Octubre del 2017


                                                (Imatges extretes de: Companyia Teatre Nu)


!!EXERCICIS:

1. Has vist l'espectacle "Mrs Brownie"? Què t'ha semblat? Per què? Raona les teves respostes.

2. Alguna vegada has anat a veure un teatre musical? T'ha encantat o bé prefereixes el teatre en el més sentit estricte del terme? 

3. Pensa i dóna la idea per a una obra teatral que sigui original i explica-la aquí.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;