diumenge, 27 d’agost del 2017

Ximbís. Conte d'arreu del món. Adreçat a tot l'alumnat


XIMBÍS
Conte tradicional de Nord-amèrica
A l’estiu els indis anaven al nord amb les seves canoes per a pescar. Però quan el vent del nord començava a bufar, es posaven a cobert perquè sabien que aquest vent portava el fred glacial.
Un any, Ximbís, un indi valent i amb estranys poders, volgué desafiar el vent del nord i es quedà en aquelles terres pescant i realitzant jocs de màgia. Els seus companys el prengueren per boig i li digueren que era impossible que vencés el fred vent del nord, ni fent ús dels seus trucs. Emperò Ximbís es preparà a consciència fins que... un aire gèlid començà a bufar des del pol nord. Llavors, el jove es refugià a la seva tenda i encengué un gran foc. Emperò el vent seguia bufant i bufant cada vegada amb més força, i Ximbís continuava alimentant i alimentant el seu foc amb més i més llenya. 
El vent estava entossudit i s’havia proposat foragitar d’allí el jove indi. Però aquest era encara més tossut i esperà fins que el vent entrà a la seva tenda i fregà el foc. Llavors, el vent començà a desfer-se, i a poc a poc es convertí en un vent càlid que portà de nou el bon temps i els peixos al riu. Ximbís havia vençut i la seva tribu el nomenà cap.


(Adaptat de Cuentos del mundo, n.105, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Traducció: Josep Maria Corretger)
(Imatge extreta de: 1.bp blog)


!!EXERCICIS:

  1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Qui és Ximbís i com creus que aconsegueix vèncer al vent?
  3. Busca cinc verbs que apareguin al conte i esmenta el seu subjecte i posteriorment el seu temps verbal.
  4. Coneixes la paraula foragitar? Si no has pogut deduir-la dins l’oració, escriu el seu significat i anota’n quatre sinònims.
  5. Cerca cinc frases fetes on aparegui la paraula vent i explica el seu significat.
  6. Quina és la fórmula per aconseguir les coses? Quina és la millor manera per superar totes les matèries a finals del trimestre? Explica el teu mètode.
  7. Opinió 1: persistir en les coses ens dona opcions per assolir els nostres objectius? Per què?
  8. Opinió 2: què t’ha semblat aquest conte d’arreu del món? Expressa la teva opinió.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;