dissabte, 12 d’agost del 2017

Semblances biogràfiques. Adreçat a l'ESO


Dins de les pàgines dels mitjans de comunicació escrits podem trobar de manera freqüent textos on es desglossa el perfil biogràfic d’un individu que pot arribar a ésser important en el futur proper o que té una vida interessant per explicar.
Aquestes semblances biogràfiques volen reconèixer a la persona protagonista, emperò, dins d’aquest esbós podem trobar semblances biogràfiques de caire objectiu, que glossen de manera neutral la vida de la persona tractada; per un altre costat també n’hi ha de subjectives, on l’autor relata els fets o vivències d’aquella persona des d’un àmbit personal, explanant sentiments i emocions tal i com comenta l’individu tractat.
Una semblança té l’objectiu de donar a conèixer els fets de la vida d’una persona per reconèixer la trajectòria que ha fet, està fent o que arribarà a fer en un futur. Ho podem tractar de manera objectiva o bé subjectiva, dependrà la la finalitat que volguem aconseguir. La semblança biogràfica té una finalitat informativa, vol despertar la curiositat en els lectors i així s’aturin a llegir allò explicat.
¡Recorda que aquest tema el podem aplicar també a: el punt de vista objectiu (una única visió) i el punt de vista subjectiu (dependrà de cadascú). És una definició fonamental i que apareix de manera contínua en la vida real. Així doncs, pots emprar aquestes dues paraules quan es doni la situació en qüestió i dir per exemple:
Això és subjectiu…”, és a dir, que dependrà segons la visió personal de cada individu.


(Adaptació: Diversos, (2008). Llengua catalana i literatura, 2n ESO, Editorial Teide, Barcelona)
(Ampliació: Josep Maria Corretger)
(Imatge extreta de: caracteristicas.com)

!!EXERCICIS:
  1. Explica la diferència entre una semblança biogràfica objectiva i una altra de subjectiva.
.Semblança biogràfica objectiva:
.Semblança biogràfica subjectiva:
  1. Què és una semblança biogràfica? Quina diferència hi ha entre la semblança biogràfica i el perfil biogràfic?
  2. Cerca en un diari en format paper o digital un exemple de semblança biogràfica objectiva i una altra de subjectiva. Justifica el perquè de cada tipologia.
  3. Esmenta si la semblança és objectiva o subjectiva.
.M’hagués agradat que Neymar continués essent jugador del Barça.
.Sopa de Cabra va assolir l’èxit musical amb el disc “La roda”.
.Al llibre de literatura hi diu que Pere Calders és un dels autors de contes més importants de la literatura catalana”.
.Tant de bo Catalunya tingués més recursos econòmics.
.Ahir a les notícies van dir que la carretera C-58 té molt de trànsit.

  1. Realitza la semblança biogràfica o bé el perfil biogràfic d’una persona. Llavors, esmenta i justifica quina tipologia has emprat.
  2. Inventa una activitat per tal de treballar la semblança biogràfica objectiva i la subjectiva. No solventis l’exercicis, que ja ho farà algú altri.
  3. Opinió: de quina persona t’agradaria escriure i conèixer la seva vida? Per què?
  4. Autoavalua’t: explica què t’ha costat més d’entendre d’aquest tema i què menys i per què. Creus que et resultarà fonamental per al teu dia a dia? En què?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;