diumenge, 9 de juliol del 2017

Petita Ombra. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom



PETITA OMBRA

Conte tradicional d’Amèrica del Nord

En un poblat indi un jove orfe vivia aïllat de la comunitat. Tots es mofaven de la seva tristesa i extremada composició prima i li retreien que no valgués per a res. El pobre xicot sempre caminava com una ombra pidolant, i d’aquí venia el seu nom: Petita Ombra. Però un dia que caminava pel bosc es quedà adormit i tingué un somni en el qual el Gran Esperit li parlà:

-“Agafa fang i moldura dos gossos, llavors porta’ls al prat i espera a què creixin”.

Quan la Petita Ombra despertà, no féu gaire cas al somni fins que, guiat per una força especial, es veié moldurant a dues figures que l’Esperit li havia indicat. Quan estigueren acabades, agafaren vida i començaren a córrer pel prat. Cada pam d’herba, creixien una mica més fins que es convertiren en una formosa parella de ponis. Quan Petita Ombra pensà que tenien una alçada perfecta, es presentà a la població muntada sobre els equins. Tothom es quedà meravellat davant de tan magnífics i desconeguts animals, que més tard els servirien per a desplaçar-se i caçar. I així fou com, passat el temps, Petita Ombra es convertí en el Gran Cap de la tribu que conduí el seu poble a la pau i a la prosperitat.



(Adaptat de Cuentos del mundo, n.99, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)

(Traducció: Josep Maria Corretger)

(Imatge extreta de: elespanol)



!!EXERCICIS:

1.      Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.

2.   Creus que l’actitud inicial de Petita Ombra d’aïllar-se de la societat era la correcta? Per què creus que ho feia? Què faries tu si et trobessis al seu lloc?

3.      Veus connexions amb el món real amb els que feien burla a Petita Ombra? Per què creus que la gent fa burla a Petita Ombra? I a la nostra societat, per què algunes persones fan burles? Per mostrar-se superiors a la resta? Per què actuen així? Raona les teves respostes.

4.      Explica el significat dels mots: moldura, pidolant, formosa, equins, mofar-se, extremada. Quina paraula hauràs de cercar per trobar-les al diccionari?

5.      Cerca 5 adjectius, 5 noms, 5 verbs, i 5 adverbis que apareguin al conte.

6.      Opinió: què t’ha semblat aquest conte d’arreu del món? Pots extreure algun ensenyament per a la vida real?

7.     Aquest conte té dos ponis com a protagonistes, amplia el teu vocabulari i cerca a la xarxa classes de cavalls.

8.  De vegades, una persona amb la qual no compten, arriba molt lluny en la seva carrera professional. Pots cercar i explicar algun cas real i conegut.


9.      Fòrum: els somnis de vegades esdevenen realitat? Per què? T’ha passat algun cop que quelcom que havies somiat s’ha realitzat? Explica-ho!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;