dissabte, 3 de juny del 2017

La llegenda. Què és? Origen? Com ens arriben? Adreçat a 2n d'ESO

D’on prové el relat anomenat llegenda? És un tipus de narració que mostra una aparença més o menys històrica, on els fets reals es barregen amb elements imaginaris o simbòlics. Les llegendes tenen vincle amb un personatge, un grup humà, un monument, un lloc o bé un territori.

En termes generals, les llegendes tenen un origen històric, això els dóna un grau més elevat de versemblança, és a dir, que sigui creïble.

Al llarg dels anys hi ha hagut interès per recuperar les històries, llegendes i rondalles, sobretot entre els folkloristes, escriptors i músics des de les acaballes del segle XIX i principis del segle XX. Apel·les Mestres (1854-1936) fou un dels principals autors especialitzats en recuperar la narrativa de tipologia oral, però no l’únic, Joan Amades (1890-1959) en fou un altre. Gràcies a aquest fet, va donar a conèixer tradicions, costums i creences de la societat de les terres catalanes. Apel·les Mestres recreà i adaptà literàriament aquestes llegendes. Finalment, cal dir que moltes d’aquestes llegendes i rondalles s’han anat transmetent de generació en generació fins arribar a les nostres orelles i ésser recollides en llibres.



(Adaptació: Diversos, (2008). Llengua catalana i literatura, 2n ESO, Editorial Teide, Barcelona)

(Imatge extreta de: vilaweb)


!!EXERCICIS:

1.      Explica amb les teves paraules que és una llegenda i com s’originen.

2.      Com arriben les llegendes fins als nostres dies?

3.  Avui dia, denominem llegendes a persones, equips de futbol, músics... per exemple, podem considerar a Pep Guardiola una llegenda? Per què?

4.      Cerca informació de Joan Amades i d’Apel·les Mestres. Esmenta algunes de les seves principals obres.

5.      Fòrum: per què creus que avui dia atribuïm la paraula llegenda a persones, grups de persones, i similars? Raona la teva resposta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;