dimarts, 23 de maig del 2017

La llegenda del drac de Sant Llorenc de Munt. Comprensió lectora. Adreçat a tothom


Corria el segle IX —d'això ja en fa més de mil anys— quan el comte Guifré governava la ciutat de Barcelona. Juntament amb altres barons i comtes lluitava contra els sarraïns per reconquerir el país. Aquests darrers van decidir portar de l'Àfrica una bèstia monstruosa per fer front als atacs comtals i la van amagar en una petita cova de la muntanya de Sant Llorenç del Munt, la cova de Santa Agnès. Però la bèstia s'anava fent grossa i la van haver de traslladar a una altra cova, més gran, coneguda des d'aleshores com la cova del Drac.

La Brívia —que és com la gent del país anomenava el drac, en deformació del nom genèric víbria— primer s'havia alimentat només dels animals que pasturaven per la muntanya, però ben aviat va començar a devorar també pastors i algun viatger que recorria la zona. Aquests fets gravíssims van causar l'alarma entre la població del Vallès i les queixes van arribar fins a Barcelona. Fou llavors quan el comte Guifré hi va enviar el cavaller Spès amb els seus soldats més valents perquè la matessin. Spès i els seus homes van començar a buscar la bèstia pels voltants de la Mola i finalment la van trobar. Aleshores van iniciar una cruenta lluita amb ella, però la seva pell era tan dura que no podien travessar-la amb cap llança. Només una ho va aconseguir finalment, la del cavaller Spès, però tan sols va ferir la Brívia, que, enfurismada, va atacar els cavalls, els va espantar i els va fer precipitar daltabaix d'un espadat, conegut des d'aquell dia com el cingle dels Cavalls. Els homes de Spès van seguir lluitant, però no van obtenir cap bon resultat, i cansats i desanimats tornaren cap a Barcelona sense haver aconseguit el seu propòsit. Mentrestant, el drac va continuar atacant els animals i els habitants del Vallès.

Davant d'aquest panorama, el comte Guifré va decidir anar ell en persona a Sant Llorenç del Munt per intentar vèncer la bèstia. I així fou com tot sol es va dirigir amb cautela cap al seu cau i quan va arribar-hi la hi va trobar, preparada per a la lluita. La confrontació va ser molt dura, però finalment el comte de Barcelona va aconseguir clavar la llança al ventre del drac, el va ferir i després va poder enfonsar-li l'espasa a prop del cor. La Brívia, quan es veié ferida mortalment, s'enlairà i va fugir, però va caure morta al puig de la Creu, a Castellar del Vallès.

I aquesta és la llegenda del drac de Sant Llorenç del Munt, que va morir a mans del valent Guifré.




(Font: Cesc Prat Fernández)

(Imatge extreta de: wellnessbarcelona)


!!EXERCICIS:

1.      Resumeix la llegenda del drac de Sant Llorenç de Munt.

2.      Cerca el significat de les paraules assenyalades en negreta.

3.      D’on prové el nom el cingle dels cavalls?

4.      Qui mata al drac de Sant Llorenç de Munt? Com? I a on?

5.      En quina comarca de les terres catalanes succeeix la present llegenda? Ubíca-la en un mapa.

6.    Investiga per la xarxa i cerca una llegenda de Catalunya. Llegeix i resumeix-la aquí sense copiar i enganxar.

7.      Coneixes una llegenda? Quina? Com et va arribar?


8.      Fòrum: com creus que s’origina una llegenda? Són reals o imaginàries? Penses que són fruit de la imaginació humana o bé invencions amb la finalitat d’entretenir? Raona les teves respostes.

9.  Esmenta el nom dels llocs reals i propis que apareixen dins de la llegenda.

10. Dibuixa una escena de la llegenda del drac de sant Llorenç de Munt.

11. Explica amb les teves paraules què és una llegenda i què té de real o de ficció?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;