dimecres, 18 de gener del 2017

La biografia. Adreçat a l'alumnat de Gust per l'escriptura

És una narració sobre una vida d’un personatge. Aquest individu pot s’ha escollit per la seva activitat o pel seu ressò públic. La biografia s’acostuma a fer sobre personatges no ficticis. Quan el mateix personatge explana la seva vida s’anomena autobiografia.

Una biografia és més que una col·lecció de dades (naixement, educació, treball, etc.) o un currículum vitae. Normalment, també tracta de les emocions i sentiments de la persona respecte a les experiències de la seva vida.


Els primers que van realitzar biografies foren els escribes de l’Antic Egipte i Mesopotàmia. Per tant, les primeres biografies les trobem a l’Antic Testament, a la Grècia antiga i als evangelis, que glossen la vida de Jesús de Natzaret. Durant l’edat mitjana, els encarregats de realitzar biografies eren els monjos. Eren unes biografies sobre personatges religiosos. A partir del segle XVII és quan comencen a aparèixer les primeres biografies modernes. En l’actualitat, el gènere biogràfic és molt conegut i el podem trobar tant en llibres com en pel·lícules. Allí s’hi relata la vida d’algun individu que ha destacat.

Val a dir que en cinema, quan parlem de biografia, s’anomena biopic, biographical Picture, i narra la vida d’un personatge real. A la vegada s’hi veu els fets que succeeixen durant el període de temps en què viu la persona. Gràcies a la perfecta reproducció de paratges i de zones urbanes fan més creïble l’explicació d’aquells fets. Aquest gènere s’ha posat de moda en el cinema i en podem trobar molts. Els biopics ens han acostat més les vides de les persones que han interessat al món.




REALITZEM UNA BIOGRAFIA

Ara ens toca a nosaltres treballar. Realitzar una biografia és una cosa senzilla i molt agradable de fer, atès que, esculls un individu que et fascina, llavors cerques fotografies, i vas treballant. Per tant, és fonamental, escollir una persona que us atregui per tal d’escriure sobre ella.

Alguns consells:

.No es pot explicar tot sobre una persona. La informació és infinita. Llavors, cal fer un esquema d’allò que vols parlar, seleccionar la informació i destacar el que volem.

.No s’ha de copiar mai, ja que de copiar tothom en sap i avorreix. Sí que hem de llegir i resumir amb les nostres paraules allò que volem dir.

.Es pot afegir fotografies, sempre quedarà molt millor.

.Es pot presentar a la classe i en format de presentació digital. Prepara’t l’exposició oral: escriu  un guió del que diràs i t’ajudi a recordar, no es pot llegir el treball, et penalitzarien, també has de tenir en compte la comunicació no verbal: no bellugar-te contínuament, però sí que has de mirar a tot el públic i pots gestualitzar. Has de demostrar que tu has fet el treball i que el domines, perquè llavors hi ha un torn de preguntes.

(Material Adaptat de: vikipèdia)

(Imatges extretes de: google i dcine)


!!EXERCICIS:

1.    Què és una biografia? Quin és l’origen de la biografia i quins foren els primers a fer-ne una? Quin és l’estat de salut del gènere biogràfic en l’actualitat? Per què?

2.  Realitza una biografia d’algun personatge conegut: pot ser un cantant, actor o actriu, escriptor, esportista. Es pot fer en grups de dos.

3.     Exposa a l’aula la biografia que has realitzat. Recorda que cal preparar l’exposició, que no es pot llegir del guió i que cal mirar al públic. Pots emprar si vols un tipus de presentació en format TIC.

4.    La pel·lícula “Gran bola de foc” (1989), cartell adjuntat a dalt, és un biopic? De què tracta? Raona la teva resposta.

5.    Explica què és un biopic i esmenta’n cinc. No t’oblidis de comentar de què tracta cada biopic i l’any d’edició.

6.    Comenta la diferència entre una biografia i una autobiografia.


7.    Fòrum: t’agrada llegir biografies d’alguna persona que t’atregui? Per què? Vas al cinema a veure algun biopic? Què et sembla aquest gènere que està tan de moda?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;