diumenge, 7 d’agost del 2016

Lodmundur i Zhrasi. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

LODMUNDUR i ZHRASI
Conte tradicional d’Islàndia
Al sud d’Islàndia el riu Jokulsà dividia els terrenys d’uns grangers anomenats Lodmundur i Zharasi. Els dos veïns eren forts i tenien poders màgics.
Un dia, el riu es desvià del seu curs i invaí gran part de les terrers de Lodmundur, que sense aturar-se en donar una explicació lògica i raonable a aquell fet, va creure que el seu veí Zharasi havia estat el causant de tal desgràcia.
I preparà un ritual màgic: s’assegué al terra, es cobrí amb la seva màgica pell de brau i entonà cançons dels seus avantpassats durant tres dies fins que el riu canvià el seu curs i invaí les terres del seu veí.
Quan Zhrasi es llevà l’endemà i veié el que havia ocorregut, pensà que havia estat una mala maniobra del seu veí. Així és que es cobrí amb la seva màgica pell de foca i entonà cants fins que el riu tornà a inundar les terres de Lodmundur.
Així estigueren anys i anys canviant el curs del riu fins que els terrenys es convertiren en una fanguera estèril i buida. Els dos veïns entristits pel desastre que havien causat a la natura i a les seves butxaques, per fi decidiren fer les paus i mai més tornar a discutir.




(Traduït de Cuentos del mundo, n. 83, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: sigueme.net)

!!EXERCICIS:
  1. Redacta un resum d’aquest conte tradicional d’Islàndia.
  1. Destaca una idea principal de cada paràgraf d’aquest conte.
  1. Veus correcta l’actitud de Lodmundur i la de Zhrasi? Per què? Com haguessis actuat al seu lloc?
  1. Opinió: et portes bé amb els teus veïns o sovint discutiu per algun motiu? Per què? Penses que tendim a culpabilitzar sense tenir coneixement de causa? Per què ho fem així? És bo fer durar els problemes? És millor incidir en les qüestions o cercar solucions? Quina és la teva manera de fer davant d’un conflicte?
  1. Cerca al diccionari dues paraules que hagis après amb la lectura d’aquest conte, aporta el seu significat i redacta una oració amb cadascuna.
  1. Islàndia és una país allunyat de les nostres contrades. Cerca una mica d’informació per tal d’escriure un text expositiu de cinc a set línies per donar a conèixer una mica més aquest país.
  1. Fòrum: creus amb la màgia o bé penses que tot és un engany? Raona la teva resposta.
  1. Expressa una opinió a nivell personal sobre aquest conte. Què has après amb la seva lectura?











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;