diumenge, 21 d’agost del 2016

El conill i la guineu. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

EL CONILL I LA GUINEU
Conte tradicional de Costa Rica
Un conill afamat devorava un camp de remolatxes quan l’amo el sorprengué i el posà en un sac amb la intenció de colpejar-lo, emperò estava tan atrafegat que deixà la pallissa per a una altra hora.
Pels voltants passava una guineu i aviat es posà a xafardejar el sac. El conill digué a la guineu que l’havien dipositat allí perquè volien casar-lo amb una princesa i ell no volia viure en un palau. La guineu comentà al conill que ell es posaria al seu lloc, i al cap d’una estona el conill corria feliç pel camp i la guineu rebia els pals del camperol fins que s’adonaren de l’engany. La guineu, rabiosa, sortí a la recerca del conill, i quan aquesta l’enxampà estigué a punt de cruspir-se’l.
El conill deixà anar que abans de ser menjat portaria a la guineu a un lloc secret on hi havia un formatge grandiós. Caminaren fins que caigué la nit i arribaren a un llac on a les seves aigües es reflexava la lluna. El conill aconsellà a la guineu que el formatge era enorme, i que per abastar-lo havia de beure tot el caldo que l’envoltava. La guineu, fatigada i famolenca, no s’adonà de la trampa: es llençà a les aigües i començà a beure aigua per a emplenar el seu suculent miratge.




(Traduït de Cuentos del mundo, n. 86, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: paulasantos4.blogspot.com)


!!EXERCICIS:
  1. Realitza un breu resum d’aquest conte d’arreu del món.
  1. Què és un miratge?
  1. Als contes, la guineu sempre surt caracteritzada d’una determinada manera. Aquí surt com a perdedora. Compara la guineu d’alguns contes amb la d’aquest i descriu-la.
  1. Opinió: si algun cop t’han robat o bé enganyat, com has actuat? Justifica la teva resposta.
  1. Cerca sinònims de la forma “digué” per tal d’evitar repeticions al text.
  1. Busca cinc substantius, cinc verbs i cinc adjectius dins del conte.
  1. Crea un mapa conceptual amb els termes bàsics d’aquest conte.
  1. Fòrum: com haguessis actuat al lloc del conill? I de la guineu? Per què?




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;