dissabte, 26 de març del 2016

La cuca Martínez. Un conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

LA CUCA MARTÍNEZ
Conte tradicional de Veneçuela
La cuca Martínez es trobà una moneda, i com que era molt presumida, es comprà un llacet rosa. Sortí al porxo, molt empolainada, i per allí passa un brau que li digué:
-Et vols casar amb mi?
Martínez li preguntà:
-I per les nits que faràs?
I el toro respongué:
-Mugir sota la lluna.
-Ai, quina por que em faràs, amb tu no em puc casar!, contestà la cuca.
Llavors passà un ase molt pintoresc que també li proposà matrimoni i Martínez li féu la mateixa pregunta. I l’ase respongué que bramaria sota les estrelles.
-Ai, quina por que em faràs, amb tu no em puc casar!, contestà la cuca. Més tard, passà el ratolí Pérez, que també li proposà matrimoni, i digué que durant la nit es limitaria a grinyolar les dents. Aquest cop la boda se celebrà.
Un dia Martínez deixà a Pérez vigilant un rostit i el ratolí, en obrir el forn, va entrepassegar i caigué a dins. Tot i que cridà, ningú l’escoltà. I quan la cuca tornà trobà al seu marit fet un rostilló. El traslladaren greu a l’hospital, i per tal de salvar-lo, cadascun dels seus amics li lliurà una part del seu cos: el brau, la cua; l’ase, les orelles; l’ànec, les ales… i així fou com el ratolí Pérez es va refer.


(Traduït de: Cuentos del mundo, n.65, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Il·lustració: Rocío Martínez)

!!EXERCICIS:
  1. Realitza un breu resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Cerca al diccionari dues paraules que desconeguis d’aquest conte i escriu-ne el seu significat.
  3. Escull quatre mots d’aquest conte i escriu un sinònim de cadascuna.
  4. Pots extraure alguna moralitat d’aquest conte per a la nostra vida diària? Quina?
  5. Fòrum: què estaries disposat a fer si els teus amics estiguessin en perill? Per què? Penses que és important saber escollir les amistats? Raona la teva resposta.
  6. Aquest conte pertany a Veneçuela. Realitza una petita presentació d’aquest país: situació geogràfica, nombre d’habitants, llengua que es parla, algun aspecte cultural…
  7. Un dels protagonistes d’aquest conte és el ratolí Pérez, et sona d’alguna cosa? De quina? Pots explicar-ne la seva història? Pista: a Madrid hi té un museu.
  8. Opinió: què t’ha semblat aquest conte d’arreu del món? T’ha agradat? Per què?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;