dijous, 3 de març del 2016

Anem al teatre: "El darrer dia del Cafè de la Granota". Adreçat a tothom


La companyia Mea Culpa ha dramatitzat a l’obra “El darrer dia del Cafè de la Granota” quatre contes de l’autor mequinensà Jesús Moncada. Aquests contes són “Paraules des d’un oliver”, “La plaga de la Ribera”, “Futbol de Ribera” i “L’assassinat de Roger Ackroyd”. Tot just ara fa tres anys, Mea Culpa va començar a escenificar aquesta obra adreçada generalment als alumnes d’institut d’arreu de Catalunya, emperò, en els darrers mesos n’han fet extensives les representacions al públic més adult i han continuat assolint l’èxit. El poeta i lingüista Hèctor Moret els va assessorar per plasmar amb fidelitat la manera de parlar dels mequinensans i això és un dels punts forts d’aquesta obra. Aconseguir la màxima semblança al lloc on esdevé l’acció, la Mequinensa abans de ser soterrada per les aigües del pantà, com si ens hi trobéssim in situ.

L’acció de “El darrer dia del Cafè de la Granota” transcorre el 1971, tot i que embassament començà a embassar el desembre del 1966. Els dos personatges es troben immersos en les seves darreres hores al poble i amb la imminent destrucció de les cases. L’Adelaida i en Fernando, que són així com s’ha adaptat el matrimoni que regenta el Cafè de la Granota aprofitaran per recordar els fets sobre els seus veïns, fets, situacions que han viscut al cafè. En determinats moments, fins i tot interactuen amb el públic.

L’obra ha estat dramatitzada per Maria Àngels Caso, que interpreta a Adelaida i a Berta Aixendrí, la periodista que arriba de Barcelona per tal de realitzar un reportatge del poble i entrevistar a en Fernando i per Armand Villén en el paper de Fernando. La direcció d’escena i l’espai escènic corre a càrrec de Xisco Segura i l’obra té de col·laboradors en alguns enregistraments els habitants de Mequinensa que van presenciar la desaparició del poble, així com també la germana de l’autor, Rosa Maria Moncada.

L’escenificació teatral s’acompanya de poc utillatge teatral, tan sols una taula, un parell de cadires, una fotografia, la bandera del club de futbol de Mequinensa, de dues maletes i d’un antic tauler d’escacs. Al fons del decorat trobem com diverses caixes de cartó i de manera ben original amb noms de cuina, plats... s’encarreguen de fer-nos imaginar els decorats, tot és perquè ni res ni ningú ens desviï del poder que prendran els diàlegs, si es vol, la paraula.


Al final, la dramatització acaba quan Fernando penja una carta abans d’abandonar per sempre més el cafè, i deixant la porta oberta, perquè ell mai l’ha tancat realment. La carta que penja és una còpia facsímil de la carta original que van conèixer mitjantçant una exposició fotogràfica de Mequinensa i que va realitzar el propi Jesús Moncada abans d’enderrocar-se el poble. Els protagonistes de l’obra van interessar-se per poder-la incloure dins la dramatització teatral com a un homenatge real a l’autor de l’obra que representaven. Van ésser seixanta-sis minuts d’intensitat i d’energia escenificada per part d’uns actors ben experimentats i rodats, que de la senzillesa d’una obra n’aconseguiren un resultat magnífic.

“Jesús Moncada volia rescatar amb la paraula alguna cosa molt entranyable que li prenien i deixar-ne constància escrita perquè no es perdés del tot”.

La història de la carta d’en Jesús Moncada és interessant de conèixer. Fou una carta que en Jesús escrigué en la intimitat i que no pretenia fer-la pública, tan sols era un escrit que volia penjar en la porta del que va ser la seva casa. Fou un comiat anunciat. Allí glossava que qui l’anés a enderrocar tingués molta cura, perquè allí hi havia viscut la seva vida i que no tan sols eren pedres i argamassa, sinó que significaven molt més. I així ho va fer, en el moment d’abandonar per sempre la casa on havia viscut, en Jesús penjà la carta. Els actors de la companyia Mea Culpa demanaren el permís a Rosa Maria Moncada que els en cedí una rèplica per emprar-se en la representació.


També fou curiós el petit col·loqui amb els actors després de l’obra, que ens va permetre preguntar i descobrir algunes curiositats, com per exemple, l’escrupulós treball filològic que hi ha al darrere del guió teatral per adaptar el català de Mequinensa i que dóna més credibilitat a la dramatització o bé que l’obra que deixà inèdita Jesús Moncada, intitulada “Dante S.A.” no s’editarà com a novel·la, sinó com a un estudi filològic dels escrits que quedaren acabats per Moncada a càrrec de Xavier Iglesias. Val a dir que en alguns actes especials se n’han pogut llegir tres capítols finalitzats per l’autor de Mequinensa. Una obra molt autobiogràfica on ens parla d’una editorial de llibres. Hem de recordar que l’obra no estava planificada i en tenia capítols redactats, d’altres d’inacabats, així com també diferents versions d’alguns dels redactats, comentaris o croquis del projecte que pretenia gestar, però no estava finalitzada en si, i Moncada en tenia pensats alguns passatges emperò no tingué temps de redactar-los atès que un dia es trobà malament i la mort el sorprengué, els seus pensaments desaparegueren per sempre més amb ell. De fet, l’autor redactà en una nota manuscrita del seu testament que es destruís l’obra, i tot els escrits que romanien inacabats, així com també expressava la voluntat que no s’edités res sense la seva autorització en vida, però el jutge no permeté que es perdés aquest llegat moncadià, perquè si bé l’obra pertanyia a un autor traspassat que era patrimoni de tothom, era un dels escriptors més rellevants de la literatura catalana i que tan bé va saber plasmar la llengua de la seva Mequinensa, aquell català dialectològic. De ben segur que algun dia tindrem notícies de “Dante S.A.”.

Josep Maria Corretger Olivart


 Març del 2016


!Per aprofundir una mica més en l'obra podeu consultar:

http://www.grup62.cat/lecturanda/el_cafe_de_granota/abans_de_la_lectura.html


(Imatges extretes de: turismevinegre.cat i flick.com) 


!!EXERCICIS:

1. Expressa la teva opinió sobre l'obra "El darrer dia del Cafè de la Granota".

2. Quines són les semblances i les diferències amb l'obra de Jesús Moncada?

3. Quins són els contes que més t'han agradat de "El Cafè de la Granota".

4. Descriu un dels personatges del Cafè de la Granota?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;