dijous, 6 d’agost del 2015

"D'on vénen els cocos?". Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

D’ON VÉNEN ELS COCOS?
Conte tradicional de Nova Guinea
Encara no hi havia cocos a Nova Guinea quan una jove anomenada Nina notà, en un bany matinal, que quelcom li fregava una cama. Espantada, nadà fins a la riba on una anguila s’apropà i… es transformà en un jove ben plantat que tenia per nom Tuna. Sense fer marrada, li proposà matrimoni i Nina acceptà.
Quan tot anava com una seda, els déus s’enfadaren amb Tuna i l’amenaçaren en desbordar el riu on estava la seva casa si no retornava a la forma d’anguila. Emperò Tuna coneixia una manera per evitar el desastre i li digué a Nina:
-“Tornaré al riu, però no vull que moris ofegada, així que quan les aigües arribin a la casa, una anguila se t’acostarà a l’entrada. Llavors, talla-li el cap i sepúlta-la al jardí!”.
En un principi, Nina es negà a realitzar tal barbaritat, però arribà el moment, i a pesar de veure la mirada de Tuna en els ulls de l’anguila, complí allò acordat. Tuna desaparegué per a sempre i Nina es quedà desconhortada. Aviat recuperà l’alegria perquè on estava enterrada l’anguila va créixer un arbre frondós que Nina cuidà amb molta estimació i que donà uns fruits peluts amb la cara del seu estimat Tuna. Els natius els anomenaven cocos.



(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.49 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: monviu.com)

!!EXERCICIS:
  1. Redacta un resum de quatre a cinc línies d’aquest conte d’arreu del món.
  1. Pensa un sinònim per a cadascun dels mots següents que pugui intercanviar-se al text:
però, conhort, quelcom, riba, marrada, s’enfadaren.
  1. Opinió: pots aplicar algun ensenyament d’aquest conte als nostres dies? Quin?
  1. Com haguessis actuat al lloc de Nina? Raona la resposta.
  1. Fòrum 1: què t’ha semblat aquest conte d’arreu del món? T’ha encantat o no? Per què?
  1. Fòrum 2: penses que hauríem d’estar més agraïts a la natura per tot el que ens ha donat i ens en podem gaudir? Justifica la teva resposta.
  1. Fòrum 3: què prefereixes saber un regal que rebràs o que sigui inesperat? Que tingui utilitat o no? A Nina li aparegué inesperat.
  1. Creació: inventar un altre conte amb els mateixos protagonistes: Nina i Tuna, i el producte final, els cocos.
  1. Dibuix o fotografia: cerca per Internet una fotografia que pugui acompanyar aquest conte, o bé, crea un dibuix de la teva mà.
  1. Cerca per Internet un conte d’arreu del món que ens vulguis recomanar i el perquè, anota el seu títol, enllaç i enganxa’l aquí.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;