diumenge, 21 de setembre del 2014

Vols evitar fer faltes ortogràfiques? Adreçat a tot l'alumnat.


És un dels principals problemes amb els que ha de lluitar l'alumnat. Però les úniques estratègies que existeixen per vèncer les faltes ortogràfiques són les següents, tot i que no les úniques:

1. Estudiar un manual amb les normes ortogràfiques.

2. Realitzar dictats i redaccions o en el cas de fer els exàmens anotar i corregir les faltes ortogràfiques de tota tipologia d'exercicis i anotar-les en un diccionari-llibreta i no sota la paraula mal escrita. Veure punt 5. Proposta de correcció:


Faltes de la redacció

Nombre total de faltes: 3


Faltes                                                                                                                             correcció

.desde------------------------------------------------------------------------------------------------des de

.tenir que/de-----------------------------------------------------------------------------------------he de/d'

.había-------------------------------------------------------------------------------------------------havia



Copiar les faltes una vegada, i fixant-hi tal i com està a dalt, és un bon mètode que t'ajudarà a reduir les faltes i si de tant en tant les repasses veuràs que moltes de les que fas són repetides. No serveix de res copiar una falta més d'una vegada.



3. Llegir molts textos, premsa diària i llibres, perquè la vista i l'oïda t'ajudaran a solventar la mala escriptura i a més, passant-ho bé.

4. Després de realitzar l'estudi d'una norma ortogràfica realitzar exercicis ortogràfics de repetició per tal d'anar interioritzant els mots que escrivim malament.

5. Crear un diccionari de faltes ortogràfiques i repassar-les els dies anteriors a l'examen.

6. Realitzar un gràfic de seguiment anotant el nombre de faltes, l'exercici i el dia que es va realitzar i llavors unir els punts per veure si reduïm les faltes o no. Ideal fer-ne un per trimestes. D'aquesta manera es veu si un alumne millora o empitjora i prendre les mesures pertinents: fixar-s'hi, llegir i estudiar més.





7. Ésser sincer/a a l'hora de corregir les faltes, atès que un s'enganya a ell mateix i no al professor que ja sap com escriu cada alumne veien una redacció. Acceptar la realitat tal i com és.


(Gràfic i fotografia: Josep Maria Corretger)


!!EXERCICIS:

1. Fòrum 1. Quin és el teu mètode principal per evitar faltes d'ortografia? Per què empres aquest? Raona la teva resposta.

2. Aporta altres mètodes que tinguis o creguis que són eficients per evitar faltes ortogràfiques.

3. Fòrum 2. Si tens un company o companya que realitza faltes ortogràfiques i et demana ajuda. Què li recomanaries per a què seguís motivat i intentar reduir els errors a l'escriure? Per què?

4. Escriu el teu rànquing personal de les deu faltes que més fas en català.

5. Redacta una oració amb cadascuna de les deu paraules que més et fan equivocar per a interioritzar-les.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;