dissabte, 8 de març del 2014

Per què celebrem el Dia Internacional de la Dona? Adreçat a tot l'alumnat.





Al llarg de la història, la dona ha jugat sempre en un segon pla que per fi comença a desaparèixer. A mesura que passen els anys, les dones són més lliures i independents. Es formen, creixen professionalment, tiren endavant una família i porten els seus propis negocis.


El Dia Internacional de la Dona Treballadora o Dia Internacional de la Dona commemora la lluita de la dona per la seva participació, en peu d’igualtat amb l’home, a la societat i en el seu desenvolupament íntegre com a persona. Se celebra el dia 8 de març i és festa nacional en alguns països.

La primera convocatòria va tenir lloc el 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. La seva commemoració es va estendre, des d’aleshores, a nombrosos països. L’any 1977, l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el 8 de març com el Dia Internacional pels Drets de la Dona i la Pau Internacional.

L’any 1911, es va celebrar el centenari del Dia Internacional de la Dona. També va començar a operar l’Entitat de l’ONU per a la Igualtat de Gènere i l’Empoderament de la Dona, també coneguda com a ONU Dones. El Dia Internacional de la Dona ha adquirit al llarg del segle XX una dimensió mundial per a les dones del món. El moviment internacional en defensa dels drets de la dona és creixent i és reforçat per l’Organització de les Nacions Unides, que ha celebrat quatre conferències mundials sobre la dona i ha contribuït que la commemoració del Dia Internacional de la Dona sigui un punt de convergència de les activitats coordinades a favor dels drets de la dona i la seva participació a la vida política i econòmica.

Cada any s’escull un lema del Dia de la Dona, per exemple, el d’enguany és Igualtat per a les Dones, progrés per a tothom i el de l’any passat era Acabem amb la violència contra la dona.

(Text extret de: El Diari del Vallès, divendres 7 de març del 2014)
(Imatge extreta de: sbuilesillu.blogspot.com.es)

!!EXERCICIS:

1.      Realitza un petit text de cinc a vuit línies on expliquis que representa per a tu el Dia de la Dona.



2.      Fòrum 1: penses que si hi haguessin més dones en càrrecs directius i polítics les coses funcionarien millor? Com ho veus? Jo penso que sí.



3.      Fòrum 2: algun cop has agraït coses a la teva mare, per exemple, com dur-te al món o el que ha arribat a fer per tu? Sovint, no donem importància al fet que de petits ens despertin cada matí, ens facin l’esmorzar, el dinar, el berenar, el sopar, ens ensenyin a llegir o ajudin a fer els deures… però les tenim ben a prop, són les nostres mares i ni que de vegades no ho valorem, n’estan molt de nosaltres. Quan perds la mare o el pare et marxa mitja vida davant teu. Pots donar arguments al respecte.



4.      Fòrum 3: creus que és necessari que hi hagin uns dies fitxats al calendari per vindicar quelcom, per exemple, el Dia de la botiga de discos (19 d’abril), el Dia Mundial contra el Càncer (4 de febrer), el Dia Internacional de la Pau (21 de setembre)…? Per què? Algun dia les dones seran tractades amb paritat com els homes?


5. Realitza una consulta per Internet i aporta tres dies més del que sigui anotant el dia i el més. Si algú ha participat en aquest exercici no val a repetir-los.

6. Anota dues idees importants de cada paràgraf i escriu-les aquí.

7. Escriu una frase d'agraïment per a la teva mare.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;