dimarts, 4 de desembre del 2012

Fòrum: el català quarta llengua a l'ensenyament públic català? Adreçat a Batxillerat.

Avui, ha sortit a la llum l'esborrany de la nova llei educativa que prepara el govern del PP a Madrid. Val a dir-ho, amb poc respecte i consideració per la llengua catalana. Podeu llegir la notícia al següent enllaç:
.Constitució Espanyola de 1978:
.11 raons pel català. Molt recomanable, el vídeo tan sols dura 1' 17''.
(Imatge extreta de: arnaucolominas.wordpress.com)
!!EXERCICIS:
1. Redacta un text de cent paraules on opinis sobre què en penses de la llengua catalana. És necessària estudiar-la? Creus que s'hauria de rebaixar el nombre d'hores setmanals a nivell educatius? Veus que en alguns àmbits com el cinematògrafic o els jutjats pràcticament no existeix? Expressa't.
2. Fòrum: escriu una opinió respectuosa i digues la teva sobre aquest tema. Creus que el ministre Wert ha encertat o està completament equivocat? Coneix la realitat que tenim a Catalunya? Penses que el govern del PP té persecució contra la llengua catalana?
3. Realitza un resum de vuitant a cent paraules d'aquesta notícia. Recorda que resumir no és copiar i que no pots citar el text o l'autor.


6 comentaris:

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola a tothom,

Aquí us adjunto la meva opinió:

La Constitució Espanyola de 1978 en el seu preàmbul diu el següent:


"Proteger a todos los españoles y pueblos de España en el ejercicio de los derechos humanos, sus culturas y tradiciones, lenguas e instituciones".

Per tant, tenen l'obligació a nivell constitucional de protegir les diverses llengües d'Espanya, l'euskera, el gallec, l'astur-lleonès, el bable, la fabla aragonesa, el català i alguna més que em puc deixar.


El que no pot fer el PP és vulnerar aquesta normativa vigent des del 1978 i el que és més greu, contradir-la. Jo sóc professor de català, però també llegeixo molt en castellà i m'agradaria parlar més llengües, només en conec una més, l'anglès. Tot forma part de la riquesa cultural d'un país o nació, i de la pròpia persona.


Primer de tot hem de posar el respecte, l'educació i tenir molt present la diversitat cultural que hi ha en diverses zones de la península ibèrica.


D'altra banda, el govern del PP sempre ha perseguit la llengua catalana, fins al punt, de pràcticament esborrar-la al País Valencià o a les Illes Balears, de provocar divisions entre nosaltres mateixos. Heu pensat el poder que tindrien tots els països catalans si anéssim tots a una a Espanya, faríem por, ja us ho dic jo, per això provoquen les divisions, per aquesta raó tanquen TV3 al País Valencià, i aquí no ens deixen veure el Canal 9, tot i que gairebé tot el que emeten és en castellà, això fa el PP, esborrar el català del mapa.


Hem de ser forts, el català és la llengua més important a Catalunya i el castellà té cooficialitat, s'ha de parlar i no aïllar-lo tampoc. El fet de parlar més una llengua o altra, no vol dir, oblidar l'altra, forma part de la cultura de cadascú.

A nivell educatiu, se'ns exigiran les dues llengües, ens agradi o no, i si és vol obviar el català, és fàcil, vas a l'Aragó, i ja no l'estudiaràs.

Com se sentiran els catalans casats amb dones originàries de fora de Catalunya o les senyores castellanes casades amb catalans? Hem de tenir respecte per totes dues llengües i no procurar aïllar-les com fa el PP al País Valencià o a les Illes Balears, això sí, que cadascú empri la que li doni més comoditat, però sense deixar de banda l'altra, que també caldrà practicar.

Finalment, ara fa uns tres anys, el Tribunal Suprem va dictaminar que al País Valencià els estudis de Filologia Valenciana havien de canviar de nom i d'adoptar el nom de Filologia Catalana.

També, el govern valencià posar traves al català, si vols anar a treballar allà, et demanaran el nivell C de valencià, i el de català no et serveix, diuen que és una llengua diferent, quan realment, el valencià deriva del català. Però els valencians poden venir a treballar a Catalunya perquè el nivell C de valencià equival al nivell C de català. I és que sovint, moltes coses tenen afany recaptatori.


N.B. Podeu expressar la vostra opinió, sempre que sigui respectuosa.

Josep Maria

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola a tothom,

Us espero a expressar el vostre parer.

Salutacions.

JM.

Unknown ha dit...


El Català
1.
El Català es una llengua molt bonica i antiga, jo crec que Catalunya no seria el que es sense la llengua catalana, ja que no crec que sigui únicament una llengua, també representa la cultura catalana i l'esperit del poble.
A mi m'agrada molt parlar el català encara que sigui una mica complicat per la gent que no el parla des de petit. Hi ha un gran conflicte entre si el català es un dialecte o un idioma, segons la meva opinió el català es un idioma ja que té totes les característiques per ser-ho.
En conclusió per mi el català es una llengua molt respectable i maca, però sobretot es la nostre llengua, la dels catalans i això implica cuidar-la i defensar-la sempre.



En la meva opinió el català es necessari estudiar-lo, ja que te moltes complicacions com els accents, les vocals neutres etc..
No crec que s'hagi de rebaixar el nombre d'hores setmanals de català, al contrari, crec que farien falta mes hores, ja que hi ha molt temari per fer.

Crec que en alguns àmbits com el cinematògrafic o els jutjats no existeix pràcticament el català, a Catalunya el jutjats deurien de ser en català, ja que estan a Catalunya i la llengua oficial es el català, les pel·lícules tambe tindrien que estar subtitulades o doblades al Català.

sabemos qué es esto ha dit...

1. Redacta un text de cent paraules on opinis sobre què en penses de la llengua catalana. És necessària estudiar-la? Creus que s'hauria de rebaixar el nombre d'hores setmanals a nivell educatius? Veus que en alguns àmbits com el cinematògrafic o els jutjats pràcticament no existeix? Expressa't.

Em basaré en l'enllaç de la constitució per iniciar la defensa de la llengua. La constitució en el seu mateix preàmbul ens assegura a tots els habitants d'Espanya protegir la seva cultura, llengües, institucions i tradicions. La llengua catalana ha de sobreviure el pas dels anys, és cultura, és riquesa de la terra. És necessària estudiar-la pel bé del nostre desenvolupament.

Les hores lectives no deuen ser baixades en cap cas. Limitar el coneixement d'una llengua és crear incultura. Cal defensar la llengua catalana.

És impossible permetre minimitzar les hores lectives de la llengua catalana, la cultura, la nostra cultura, que arrela a Espanya i entre els espanyols, és expressió i forma part del nostre coneixement que ha de créixer, hem d'augmentar la facilitat del nostre desenvolupament i únicament quan comprenguem el valuós que és conèixer, sabrem apreciar i defensar tota la cultura per igual.

El cinema sempre ha estat escàs en aquest àmbit, però el que dóna coratge és que en pel·lícules extrangeres (ex.: provinents d'EUA) no es dobleguin o es subtitulin en català.

A l'hora d'anar al cinema crec que tota pel·lícula doblegada al castellà també deuria estar doblegada al català, ja que estem en terra catalana, igual passaria en llocs com per exemple Galícia o Euskadi.

2. Fòrum: escriu una opinió respectuosa i digues la teva sobre aquest tema. Creus que el ministre Wert ha encertat o està completament equivocat? Coneix la realitat que tenim a Catalunya? Penses que el govern del PP té persecució contra la llengua catalana?


Wert és un manipulador excel·lent de la informació i utilitza al seu vent, el seu tancat pensament nacionalista espanyol per inculcar ara més que mai la seva desvaloració de la llengua catalana.

Creu sens dubte que el català no és important, manca dels valors que representen la llengua de les terres espanyoles i la seva intenció de reduir hores lectives és pura estratègia econòmica. Sembla que l'única cosa que vulgui és crear incapacitat de desenvolupament en l'educació i disminuir sous treballats.

Tenir una població més ximple i sumissa es el seu objectiu. No deixen tranquils el sector de l'educació, igual que en molts altres. En l'educatiu desfasen la seva imaginació per tornar-nos ineptes i disminuir les nostres possibilitats educatives; la retallada de les hores, les baixes dels instituts nocturns, les pujades de les taxes, el pla bolonia pels núvols, les beques inassolibles... L'educació ha d'avançar, mai disminuir.

Wert i els seus companys de festa estan totalment equivocats, no coneixen la realitat, la població catalana està orgullosa de la seva llengua. Tot el que ve a Catalunya sap i és coneixedor d'ella, aprèn i se sent orgullós amés de saber transmetre una altra cultura als seus semblants.

El PP té persecució amb els espanyols, els treballadors, les institucions sanitàries i educatives. No debem deixar que donin ni un pas més, no fan pas ús de democràcia ja hem arribat vivim a una dictadura enmascarada.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Carla,

Correccions:

és (verb 'ser'), la nostra llengua, té (verb 'tenir'), més (quantitat), haurien d'estar ('tenir que/de' és castellanisme).

Moltes gràcies per la teva aportació.

Tens dos positius.


Fòrum:

Penso exactament igual que tu, en alguns àmbits com ara el cinema o als jutjats no existeix pràcticament el català. Són comptades les pel·lícules que hom pot veure en català. He de dir que si el film no m'atrau molt, si no el fan en català no hi vaig, no ho trobo just, en castellà les miro per la televisió, que són la gran majoria. Tothom hauria de poder triar l'idioma en què vol veure un film.

Fins al 1994 no vaig poder fer-me el DNI en català, parlo de tot just fa divuit anys, em posaven: "José María", no era pas jo. I el carnet de conduir fins el 1992 no es va poder estudiar la teòrica en català, però ENCARA AVUI DIA TOT I ESTUDIAR EL LLIBRE TEÒRIC EN CATALÀ L'EXAMEN ÉS OBLIGATÒRIAMENT EN CASTELLÀ.

Ja veieu si portem retard!

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Elisenda,

Correccions:

estrangeres, doblin (no 'dobleguin'), doblada, és el seu objectiu, Bolònia, a més, hem de deixar que donin, vivint.


Tens tres positius pel bon treball en aquesta fitxa. Corregeix les faltes a la llibreta d'aula.

Gràcies per participar i la teva gran aportació. Escrius molt bé!

Fòrum:

Espanya ens està ofegant per totes les bandes,es queda la recaptació dels impostos i ens lliura el que vol o res, quan Catalunya és el principal motor d'Espanya.

Ara no poden desvirtuar la llengua catalana i el treball d'immersió lingüística dels darrers trenta anys. S'han fet diversos estudis que diuen que si un alumne estudia en una altra llengua, trau millors resultats en la pròpia llengua materna, hi això està comprovat.

Tenen por que desaparegui la llengua espanyola? si no m'erro, ja ha superat l'anglès en parlants i això ho demostra:

http://www.observatoridelallengua.cat/htm/novetat.php?llengua=ca&opcio=novetats.php&id=62

el català, l'amenaça a la posició 88.

Una abraçada.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;