dimarts, 17 de juliol del 2012

Comprensió lectora. Adreçat a tot l'alumnat.


50 anys amb llicència renovada


Amb l'estrena, l'any 1962, d'‹Agent 007 contra el doctor No› va néixer la sèrie més llarga i una de les més rendibles i influents de la història del cinema





22 films i 4.000 milions d'euros de taquilla fan de Bond una de les sèries més populars del cine.


Vint-i-dues pel·lícules, més de quatre mil milions d'euros de taquilla acumulada, sis actors que l'han interpretat i una capacitat llegendària per adaptar-se als nous temps i a les no-ves generacions d'espectadors. James Bond fa cinquanta anys el 2012 amb un estat de forma envejable i unes xifres de vertigen, que l'han convertit en la franquícia més llarga i una de les més rendibles de la història del cinema.

Si bé ha estat superat per un altre personatge britànic, Harry Potter, que porta ja més de 6.000 milions acumulats, no es pot descartar que l'agent britànic torni a recuperar el lideratge. Al ritme de les dues darreres pel·lícules de la sèrie, protagonitzades per Daniel Craig, caldrien quatre pel·lícules per superar el mag, que ja no tornarà a aparèixer en pantalla després d'esgotar-se els set volums escrits per J.K. Rowling.

De moment, el 31 d'octubre s'estrena Skyfall, el 23è llargmetratge protagonitzat per l'agent 007, interpretat per Daniel Craig i amb Javier Bardem com a malvat. I ja es rumoreja que hi haurà un Bond 24 per al 2014, un altre cop amb Craig.

Però més enllà de les xifres de taquilla, gens menyspreables, James Bond destaca per la seva longevitat. Ha canviat de rostre, de cotxe, de rellotge, d'enemic, d'amant... La Guerra Freda ha passat a la història, el món s'ha globalitzat, els terroristes i els criminals han canviat de perfil i d'origen geogràfic, però James Bond ha seguit arribant a les pantalles de cinema amb una sorprenent regularitat. El parèntesi més llarg va durar sis anys, entre el 1989 –després del segon fracàs de taquilla de Timothy Dalton– i el 1995 –quan Pierce Brosnan va agafar el paper i va remuntar la sèrie.

Any de celebracions


El Festival de Canes va ser el primer, el mes passat, a celebrar mig segle de l'agent 007, amb la projecció de cinc pel·lícules restaurades de la sèrie. Va ser el tret de sortida d'un llarg any de celebracions, que inclou la reestrena als cinemes d'alguns dels títols –de moment no se n'ha anunciat cap a les nostres pantalles– o l'edició en blu-ray de Bond 50, la sèrie completa. Aquest luxós lot editat a l'Estat espanyol per 20th Century Fox inclourà les 22 pel·lícules estrenades (un disc per pel·lícula, i entre 1 i 7 hores de material extra cadascun) i un 23è disc amb dos grans reportatges sobre el conjunt de la sèrie i material sobre Skyfall.



A més de dominar la llista de franquícies més vistes de la història, Harry Potter i James Bond comparteixen altres característiques: es tracta de personatges d'origen literari, creats per escriptors britànics i interpretats per actors també britànics, i que han arribat al cinema en superproduccions finançades sobretot per Hollywood.


James Bond va ser creat el 1953 per l'escriptor Ian Fleming i nou anys després la setena novel·la de la sèrie es va convertir en 007 contra el Dr. No. Després d'un ball de noms com ara David Niven, Richard Burton o Trevor Howard, el paper va recaure en un aleshores poc conegut Sean Connery. James Bond va esdevenir aviat referent de la iconografia dels anys seixanta, gràcies als èxits consecutius que va encadenar: Des de Rússia, amb amor (1963), Goldfinger (1964), Operació Tro (1965)...

Erotisme i violència

Cínic, seductor, elegant i intrèpid, James Bond va arribar al gran públic amb unes pel·lícules que oferien generoses dosis d'erotisme i violència, almenys per als cànons de l'època. La sofisticada tecnologia dels seus ginys, l'exotisme dels escenaris on s'ambientava, la bellesa de les noies Bond i la pintoresca galeria de malvats amb qui s'enfrontava van contribuir a popularitzar el personatge i mantenir-lo ben viu al llarg de mig segle. Adaptant-se, això sí, als nous temps: els enemics han anat canviant (els soviètics, fanàtics nuclears, narcotraficants, magnats de la comunicació...). I la sèrie s'ha adaptat també a les característiques dels actors, directors i guionistes que han anat agafant el relleu. Sean Connery (1962-1971 i 1983), George Lazenby (un únic film, el 1969), Roger Moore (el que més anys ha fet de paper, del 1973 al 1985), Timothy Dalton (1987-1989), Pierce Brosnan (1995-2002) i Daniel Craig (2006 fins ara) s'han succeït en la pell del personatge i l'han perpetuat fins a l'actualitat. Ara, amb Craig, ha esdevingut un personatge més fosc i torturat, més correcte políticament, menys depenent de la tecnologia, però més addicte a l'acció i als efectes especials.

(Article extret de elpuntavui.cat)

(Fotografia: arxiu El PuntAvui)


!!EXERCICIS:

-Redacta un text de cent paraules sobre aquest heroi de cinema anomenat James Bond. Pots explicar allò que t'atrau més del personatge i el que menys.

-Si fossis un actor o actriu, en quin heroi o heroïna t'agradaria convertir-te? Justifica la resposta.

-Comprensió lectora:

1. Quants films de James Bond s'han realitzat des de la creació del personatge?

2. James Bond és un personatge de ficció però ve del món del cinema o de la literatura? Cita el nom del seu creador.

3. Esmenta el nom de tots els actors que hagin interpretat el personatge i anomena el que en va fer més films.

4. Com es diu el combinat de beguda que sempre pren l'agent secret? Si cal fes recerca per internet.

5. En alguna film de la saga hi ha aparegut algun actor o actriu proper a nosaltres? Digues el seu nom.

6. Escriu una petita ressenya biogràfica del creador del personatge.

-La saga del famós detectiu ha creat una sèrie d'estereotips molt coneguts. Podries citar-ne uns quants?

-Cerca al youtube una escena d'alguna pel·lícula de James Bond que t'agradi. Ha de ser en català.

-Inventa un petita narració on aparegui James Bond. De 80 a 100 paraules.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;