dijous, 19 d’abril del 2012

Examen del PPAS (9). Adreçat al PPAS i Batxillerat.






EXAMEN DE CATALÀ: RECUPERACIÓ DE PPAS MOLTA SORT!!! 


 1. Llegeix el text i redacta un breu resum de les idees principals en sis línies (1 punt). 2. Escriu un sinònim de cada paraula assenyalada. (1 punt). 

Dia estrany              

Carles Capdevila / Avui, 22-4-2009 

El més mediàtic del dimecres és la Champions. Fins i tot això li han aigualit, amb partits els dimarts, però les finals continuen sent seves, i per als culers hi ha hagut dos dimecres històrics de glòria (i alguns dimecres tràgics que no recordarem ara). I els propers 13 de maig -segur- i 27 de maig -esperem-ho- pinten com a dimecres clau per a la màxima felicitat blaugrana, o sigui, per a la infelicitat absoluta de qui ja sabeu. Futbol a banda, el dia d'avui no destaca en un món que venera l'excés, o l'excepció, o l'extrem. Si el dimecres fos candidat electoral, seria aquell que sembla ideal perquè no té enemics, però al final no el voten perquè tampoc té fans. Fins i tot la revista que més cops ha sortit els dimecres va i es diu El Jueves.

Els que pensen que el 13 porta mala sort es divideixen entre els supersticiosos del dimarts o els del divendres. La paella és els dijous, nit que han conquerit els estudiants per allargar el cap de setmana. De fer neteja en diem fer dissabte, que és el dia de la febre nocturna de Travolta, o del coit setmanal per als que busquen rimes fàcils amb "sabadete". El diumenge és el descans per excel•lència, i el dia del mal de panxa de mitja tarda, quan t'adones què t'espera l'endemà. Els dilluns han merescut cançons en què se'ls mostra tot l'odi, i abans de la crisi eren el dia de més baixes laborals. Però també és el dia que tanquen teatres i restaurants, de manera que sempre hi haurà qui en lloc de detestar-lo, l'estimi. Si una festa entre setmana cau en dimarts o dijous, tots som enginyers de ponts, però si ho fa en dimecres ho considerem mala sort, quan és la manera més eficaç de partir la setmana. Per fer que els dimecres anéssim a cine es van haver d'inventar el dia de l'espectador, i l'única festa a la qual dóna nom no té ni el pes del Diumenge de Glòria o la disbauxa del dimarts de Carnaval, és el Dimecres de Cendra, inici de la Quaresma i dia que toca enterrar la sardina.

Des d'aquesta pàgina hem compartit gairebé dos-cents dies com avui, i alguns lectors em saludaven afectuosament com "el del dimecres". Ara que canvio de pàgina, i de dia, volia acomiadar els nostres dimecres reivindicant-los com un dia tan poc problemàtic, tan centrat, tan equidistant entre la mandra del dilluns i l'eufòria del divendres, que passa injustament desapercebut tot i ser el dia perfecte.


2. Escriu un sinònim de les paraules que hi ha en vermell. (1 punt).

3. Explica a què fa referència el títol de l´article i proposa´n un altre. (1 punt). 


4. Corregeix les faltes que vegis a les següents oracions: (1 punt)

 - La crisis econòmica que hi ha al nostre país ha repercutit sobre el nivell adquisitiu de les famílies bastantes vegades.

 - A Catalunya cal fer una anàlisis per a millorar la vía fèrrea.

- Anirem d´excursió cadascún amb llur cotxe.

- Si atenem a l´aula, qualsevol dels mots serà ben escrit.


5. Escriu la funció gramatical que tenen els sintagmes en negreta: (1 punt) 

- La Carme és molt simpàtica.

- He de portar aquest objecte als nens.

- M’encantaria córrer més.

-Estic forçat a fer un regal.


6. Comenta per què aquestes paraules s´accentuen o no segons les normes ortogràfiques: (1 punt)

fenomen, exàmens, simpàtic, ritu.


7. Subratlla l´adjectiu que sigui correcte segons la flexió. (1 punt)

-He demanat els (llapissos / llapis) a la Maria.

-La llet estava ( bullent / bullenta).

-La xicota del meu germà és molt (avar / avara).

-Aquella (sacerdotessa / sacerdotissa) no va obrar correctament.


8. Redacta un text d’opinió de 100 paraules sobre què en penses de la diada de Sant Jordi. Estàs enamorat/ada, regalaràs un llibre o una rosa, no t’agrada la diada perquè passes de l’amor i la cultura, compres llibres fora de la diada, no llegeixes… Bé, això ja és cosa vostra. (3 punts) 



(Fotografia de: Josep Maria Corretger. Masia d'Alcarràs)


!!EXERCICIS:

-Realitza els exercicis d'aquest examen en una hora de temps.

-Anota els dubtes amb els quals t'hagis trobat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;