dimecres, 18 d’abril del 2012

Examen del PPAS (7). Adreçat al PPAS i Batxillerat.


EXAMEN DE PPAS:

Molta sort!

  1. Llegeix el text i redacta un breu resum de les idees principals en sis línies (1 punt) (límit 6 faltes).

  1. Escriu un sinònim de cada paraula assenyalada. (1 punt).

-matisos:

-traumàtiques:

-peresosos:

-embrancar-nos:


Amb bones paraules (fragment)

La meva dona no em deixa

Gabriel Bibiloni

Si la vostra parella no us deixa, és que es troba bé al vostre costat, perquè si no fos així, possiblement us deixaria. Avui la gent es deixa de romanços, i si la persona que ha de conviure amb tu et dóna creu o no et deixa viure, és millor deixar-ho córrer, encara que això pugui deixar ferides que duren un temps. Ja ha sortit sis vegades el verb deixar, un verb amb moltes accepcions i molts de matisos, com es pot verificar amb una mirada al diccionari.

Es poden deixar les persones, com és el cas d'una al·lota que deixa el seu al·lot, si bé la separació pot ser més lleu, com quan algú ens diu que «s'ha fet tard i t'he de deixar». I pot ser molt trista, com quan algú ens deixa per sempre. I es poden deixar les coses, com fa l'emigrant que deixa el seu país o el fumador que deixa el tabac, dues coses que poden ser força traumàtiques. Hi ha peresosos que deixen els estudis o que deixen les coses a mig fer. N'hi ha de despistats que deixen les claus de la casa en els llocs més insòlits o els dies de pluja deixen el paraigua allà on fa menys falta. També n'hi ha que no deixen el paraigua sinó que «es deixen el paraigua», però aquest ús el deixarem per a un altre dia. També podem embrancar-nos en una empresa i deixar-hi els diners, la salut o la pell. Moltes coses es poden deixar.

Deixar no sempre significa 'abandonar' o 'desprendre's d'una cosa', com en els exemples del paràgraf precedent; també pot voler dir posar una cosa a disposició d'una altra persona, ja sigui de manera provisional (deixar diners) o de manera definitiva (deixar una bona herència). També es poden deixar les coses d'una manera determinada: «has deixat la cambra de banys feta un oi», diu el pare o la mare al seu fill, i si aquest és un poc insolent, li respon «deixa'm tranquil».

Article publicat a l'Espira, suplement cultural del Diari de Balears, dissabte 3 d'abril del 2010


3. Explica el significat de les següents frases: (1 punt)

-Es deixa de romanços:

-Et dóna creu:

-Badar la boca al vent:

-Fer cara a tots els vents:


4. Redacta una invitació formal a un amic per presentar el teu llibre. De 2 a 4 l.

(1p) (Límit 6 F)


5. Subratlla la forma correcta dels verbs : (1 p)

-Nosaltres (haviem de fer / havíem de fer) els deures.

-Si (haguéssiu vingut / haguesiu vingut) d’hora no hagués passat res.

-Elles (haurien guanyat / hauríen guanyat) amb certa facilitat.

-Jo (he imprimit / he imprès) els exàmens.


6. Redacta un text de 100 paraules sobre què en penses del món de la fama. Idees: Els puja els fums al cap als artistes quan surten a la televisió o assoleixen l’èxit amb un disc, cançó o pel·lícula? Creus que cobren massa diners i això els fa perdre’s? Pensa en artistes que s’han perdut en aquest àmbit: Whitney Houston, Michael Jackson, Mickey Rourke... Drogues, alcohol, divorcis… D’altres han ajudat a la humanitat i han estat solidaris. (3 p) (Límit 6 F)


(Fotografia: Josep Maria Corretger)


!!EXERCICIS:

-Contesta aquest examen en una hora de temps. Mesura-te'l sense sobrepassar-te. Realitza un esborrany dels textos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;