dimecres, 18 d’abril del 2012

Examen del PPAS (5). Adreçat al PPAS i Batxillerat.


EXAMEN DEL PPAS

1. Llegeix el text i redacta un breu resum de les idees principals en sis línies (1 punt). (Límit 6 faltes).

2. Escriu un sinònim de cada paraula assenyalada (1 punt).


.contundents:


.enginy:


.refredessin:


.oprimeixen:


3. Explica el sentit de la següent frase descontextualitzada del text: (1p) (2-3 línies, límit 6 F)

“Només ells coneixen el verdades pes de la música”.

Altres virtuosos del piano

Dijous, 28 de octubre del 2010 Joan Barril. El Periódico

Segons abans que George Clooney, amb la seva cafetera Nespresso, es trobi amb John Malkovitch, un enorme piano de cua li cau a sobre. De tots els objectes contundents que el ciutadà modern està disposat a esquivar en la supervivència de les voreres no n'hi ha cap de tan temible com el maleït piano de cua que es precipita des de les altures d'un gratacel. La propietat horitzontal té amb aquests instruments un contenciós perpetu: com més alt és el pis més difícil serà el transport del piano. Si la pujada es fa per l'escala i a força de braços, el que era una feina es converteix en una verdadera epopeia. Si, per contra, el piano ha d'entrar per la façana llavors el barri es paralitza, la gent deixa les seves ocupacions, els nens les classes i els coloms interrompen el seu parrupeig. Hi ha pocs espectacles tan angoixants com aquest piano suspès sobre la pissarra del cel i l'esforç de politges que aconsegueixen ferlo volar.

El caràcter èpic d'aquestes activitats el transmet el vídeo promocional que apareix a la web de Mudanzas Cataluña, empresa especialitzada precisament en el transport de pianos. S'hi veu l'enginy i la força d'uns homes carregant mitja tona entre parets estretes sota la banda sonora de l'admirat Hans Zimmer, autor de bandes sonores com les de La Roca o la celebèrrima Gladiator. Portar pianos amunt i avall no és una feina, és una experiència mística. I d'aquesta manera vaig conèixer el Félix, el Rafa i el Joaquín, homenassos d'espatlles amples i enginy agut que se les heuen cada dia amb l'arquitectura, la delicadesa i la llei de la gravetat. Aquests tres titans han fet de la seva feina una verdadera escola de vida. Fa gairebé 30 anys que estan junts pujant i baixant pianos. Les seves converses mentre treballen s'han vist reduïdes als monosíl·labs. Un concertista aficionat com un servidor, convençut que un piano és un bé immoble, s'atreveix a preguntar: «I ¿quants pianos es mouen a Barcelona i comarca?» «No s'ho creurà. Nosaltres tres en movem de sis a set al dia. Però pensi que hi ha altres empreses que fan el mateix». El parc mòbil de pianos és més mòbil que mai. Amb la camioneta frenada en un carrer estret, el Félix, el Joaquín i el Rafa tenen moltes oportunitats de dir com a excusa aquella coneguda frase: «¡Escolti, que jo estic treballant!». I després una inspecció ocular pels trams de l'escala. I mantes protectores, com si els pianos es refredessin al sortir. I cordes que oprimeixen el moble com un cilici. Un silenci profund de qui sap el que té entre mans. Respiracions de cetaci fora de l'aigua. Durant unes hores el piano ha estat tan seu com els pràctics del port al fer-se càrrec del transatlàntic. Després el pagament, la propina, ni tan sols accepten una cervesa. I se'n van amb una immensa felicitat de nois. Només ells coneixen el verdader pes de la música. Amb homes així, fins i tot George Clooney pot estar tranquil.



4-Canvia el registre de les següents oracions: (1p)
.El profe de cata ens catejarà a tots si no fotem brot. .Hi ha la bòfia per aquí? Vigila, tio, amaga ràpid la xocolata. .Ei profe, passa’m les claus que m’estic pixant. .Tu saps per on es va a Barna? Aquí a fora ningú me diu res.

5. Justifica si són agudes, planes i esdrúixoles: (1p)

.respiracions: .transparència:

.il·lusió: .perquè:

6. Escriu un adjectiu derivat a partir del nom entre parèntesis : (1 p)

–Un rètol (que té llum).

-Un nen (que té fam).

-Un home (que té avarícia).

-Un dia (amb molt vent).

7. Escriu la vocal corresponent en els espais en blancs: (1p)

_mbaixada m_ravella disfr_ssar r_ncor __nyorar

Av_rrir m_ntanya d_lcificar s_bornar c_rba

8. Redacta un text de 100 paraules sobre què en penses de la visita del papa Benedicte XVI a Barcelona. Idees: crisi econòmica, anticristianisme, respecte... Recorda que no pots passar de 6 faltes i que s’ha de veure l’estructura i cal fer l’esborrany. (3p) (Límit 6 F)


(Fotografia de: Josep Maria Corretger)



!!EXERCICIS:

-Resolt aquest examen de Prova d'Accés a Grau Superior en una hora de temps.

-Comenta els dubtes amb els quals t'has trobat i reflexiona el perquè. Pots anotar-ho aquí.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;