dimecres, 18 d’abril del 2012

Examen del PPAS (3). Adreçat al PPAS i Batxillerat.


EXAMEN DE CATALÀ: CURS PONT

1. Llegeix el text i redacta un breu resum de les idees principals en sis línies (1 punt).


2. Escriu un sinònim de cada paraula assenyalada. (1 punt).


3. Explica a què fa referència el títol de l´article i proposa´n un altre. (1 punt).


14/2/2008. El Periódico


MEDI AMBIENT


ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

La temperatura anual ha augmentat 1,5 graus centígrads durant l'últim segle a les dues estacions amb les sèries oficials més llargues de Catalunya: l'observatori Fabra de Barcelona, a la serra de Collserola, i l'observatori de l'Ebre o de Roquetes. La mostra és reduïda com si s'extrapolessin els resultats al conjunt de Catalunya, però sí que és indicativa de la magnitud de l'augment, pràcticament el doble que la mitjana de tot el planeta, estimada en set dècimes. Els resultats s'han publicat al primer Butlletí anual d'indicadors climàtics, elaborat pel Servei Meteorològic (SMC- Meteocat).


L'informe analitza les sèries de temperatura i de precipitació de l'observatori de l'Ebre, del qual hi ha dades des de l'any 1905, i de l'observatori Fabra, amb dades des del 1913, així com la temperatura de l'aigua del mar a l'Estartit (Baix Empordà), de la qual es tenen dades a diferents profunditats des del 1969. Els dos veterans observatoris terrestres mantenen una evolució similar, amb un increment moderat de les temperatures fins al 1960, un descens en les dues dècades posteriors i una acceleració acusada des del 1980, aproximadament. En total, els registres van augmentar al Fabra a un ritme mitjà de 0,16° per dècada, mentre que al de l'Ebre ho van fer a 0,17° per dècada. Altres observatoris centenaris de la península, com el Retiro-Madrid i Gibraltar, ja havien ofert xifres similars.


Tant el Fabra com l'Ebre presenten algunes tendències comunes, com l'augment del nombre de dies d'estiu (temperatura màxima superior a 25°), el de nits tropicals (nombre de dies en què la temperatura mínima supera els 20°) i un augment de l'amplitud tèrmica o diferència de temperatures en un mateix dia. Hi ha, no obstant, algunes diferències sorprenents: l'increment en el primer cas és més gran els mesos d'hivern, mentre que en el segon varia especialment l'estiu. Així, les mínimes d'hivern a Barcelona són ara 2,2 graus més altes que fa un segle, mentre que a Roquetes les màximes de l'estiu han augmentat 3,1 graus.



2007: CÀLID I SEC


Pel que fa a l'any 2007, l'últim computat, es manté la línia de les últimes dues dècades. Concretament, es va situar com a vuitè any més càlid a l'observatori de l'Ebre i cinquè al Fabra. El 2006 és en els dos casos l'any més calorós de la història recent, mentre que el 2003, el 2001 i el 1997 competeixen per la següent plaça. Pel que fa al fred, els primers llocs els ocupen els anys 1918, 1919, 1915, 1917, 1941 i 1956.



Malgrat la creença popular, les precipitacions no mostren una tendència dominant des de principis del segle XX ni a l'observatori Fabra ni tampoc al de l'Ebre. De fet, ara plou fins i tot una miqueta més. Sí que hi ha, no obstant, un canvi de tendència estacional, amb més pluja a l'hivern i a la tardor i menys a l'estiu i a la primavera, així com un lleuger augment de l'índex d'intensitat diària, que indica que la pluja total anual està repartida en menys dies.
Pel que fa al 2007, va ser un dels anys més secs als dos observatoris, amb 516 i 493 litres per metre quadrat al Fabra i a l'Ebre, respectivament, lluny de la mitjana de 560 i 641 del període 1961-1990. L'any més plujós de les dues sèries centenàries és el 1971.


4. Redacta un text argumentatiu de 100 paraules explicant el teu punt de vista sobre la pena de mort en general. Idees: pensa en els Estats Units, en el franquisme, en els drets humans, avantatges i desavantatges d´això, dret a la vida... (3 punts).


5. Redacta una sol.licitud en la qual demanis un certificat d´un curset que no has rebut. (2 punts).



6. Posa la grafia o grafies adequades en els mots següents. Si cal, també algun accent o dièresi. (2 punts)


Co___ecció ar___iconegut co___ardia dividen__

a___umpte sí____toma tempte___ a___enyalar

n___ixer fen__mens m___lt (verb) aquare___a

ener__ar (de nervi) contra__estar i_____oral regalè___ia

pro___ar cur___atura dè___it su___erir




(Fotografia de: Josep Maria Corretger. Façana de l'antic cinema Catalunya d'Alcarràs)



!!EXERCICIS:

-Un examen inèdit de fa uns anys que teniu per practicar. Podeu respondre'l aquí.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;