dimecres, 18 d’abril del 2012

Examen del PPAS (2). Adreçat al PPAS i Batxillerat.


L’HUMOR ÉS UNA COSA SERIOSA

Per Enric Sala

12 novembre, 2011 (El Periódico)

[...]

I mentrestant, a Catalunya és possible seguir gaudint de ‘Polònia’ malgrat que fa un any, després de la victòria de CiU a les eleccions autonòmiques, molts van pensar que el programa tenia els dies comptats. Un temor fundat, perquè no s’ha d’oblidar que es va haver d’esperar al tripartit d’esquerres perquè a la tele pública catalana hi hagués un espai de sàtira política, habitual en altres cadenes des de fa molts anys.

Caldrà esperar un temps més per saber si la raó que Queco Novell i companyia segueixin traient el nas cada dijous davant l’audiència de TV-3 resideix en una ferma actitud de la direcció de l’emissora o en el temor del poder polític a ser acusat de censor si mou els fils perquè ‘Polònia’ desaparegui de la pantalla. Perquè el que sí que sembla cert és que a molts polítics, encara que diguin el contrari, no els agrada la paròdia que se’n fa al programa. No tant per la seva caracterització física i gestual -sublim moltes vegades- com pel que se’ls fa dir, no menys sublim: les seves contradiccions, vanitats i carències. Però, com cal, aguanten les sanes envestides gairebé sense dir ni piu. No només això: els caps de llista del 20-N s’han prestat a anar al programa i comparèixer al costat dels imitadors, en el que sembla el súmmum de la tolerància i l’actitud liberal.

I aquí és on possiblement s’equivoquen aquests polítics, perquè, una vegada esvaït l’efecte sorpresa que la seva presència a ‘Polònia’ produeix en l’espectador, no els ajuda a guanyar credibilitat i respectabilitat. Si de cas, els atorga popularitat, però no proximitat al ciutadà, el gran dèficit de la política dels nostres dies. És més aconsellable que cada actor representi el seu paper a l’escenari que li és propi: els còmics al plató i els polítics en el conjunt de la societat, que és d’on sorgeix la seva legitimitat. Llarga vida a ‘Polònia’.


EXAMEN DE CATALÀ: PPAS

  1. Realitza un resum d’entre vuitanta i cent paraules del següent text. (1 p) (límit 6 F)


2. Escriu un sinònim de: (1 p)

Fundat:

Ferma:

Súmmum:

Credibilitat:


  1. Escriu l’article corresponent o l’apòstrof als següents mots: (1 p)

___iogurt ___ira __Índia __hiena __Anna

___anormalitat __herba __hac __OTAN __XI col·loqui


  1. Escriu la forma correcta de les següents paraules en cursiva: (1 p) (blog)

.L’excursió no la farem perquè porta molt gasto.

.El professor ha ampliat el plaç per lliurar els deures.

.En aquella platja vaig veure diversos xiringuitos.

.A la meva mare la van operar fa poc de l’hombro.


5. Completa les següents oracions sobre l’accentuació: (1 p) (blog)

.Les paraules agudes tenen la _________ a la darrera _________. S’accentuen les que acaben amb ______________________________, com per exemple: _________ i _______.

____________ del verb ‘venir’ porta accent per no confondre-la amb ___________ del verb ‘vendre’, i apareixen dins de la fitxa de l’_______________, com per exemple: ______________ i ______________.


6. Subratlla la forma correcta de les següents oracions: (1 p)

.Val més que (canviï / canviï / canvïi) la roda del cotxe.

.El meu (veï / vei / veí) va acabar (arruïnat / arruïnat).

.(N’hi ha / hi ha) tres versions diferents d’aquell poema.


7. Ubica el sentit d’aquesta frase dins del text, màxim una línia. (1 p) (límit 6 F)

“És més aconsellable que cada actor representi el seu paper a l’escenari que li és propi”.


8. Redacta un text de 100 paraules sobre com aprofites el teu temps lliure. Quines coses t’agrada fer i quines no? Fas sortides? Quedes amb els amics i amigues? Vas al cinema? Fas esport? Què fas els caps de setmana? Pots incloure un paràgraf en el qual parles dels teus plans de futur a nivell laboral. De què t’agradaria treballar en pocs anys? Recorda que s’ha de veure l’estructura. (3 p) (límit 6 F)


N.B. Ara ja has acabat l’examen. Relaxa’t i revisa’l dos cops abans de lliurar-lo. Molta sort!


(Fotografia de: Josep Maria Corretger. Campanar de Juneda, Garrigues)


!!EXERCICIS:

-A mode de repàs i ampliació aquí teniu un altre dels exàmens que podeu repassar. Reflexiona els errors que vas fer, comenta'ls i pregunta els dubtes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;