dijous, 19 d’abril del 2012

Examen del PPAS (11). Adreçat al PPAS i Batxillerat.







EXAMEN DE CATALÀ: CURS PONT

1. Llegeix el text i realitza un resum en sis línies on es vegin clarament les idees principals. (1 punt). Límit 6 faltes.

La gallinota de l'Eurocambra
Sebastià Alzamora

Com que el tema ja és rocambolesc per si mateix, no es podia resoldre d'una forma que no fos grotesca. Em referesc a aquest exemplar de la Constitució espanyola que, com segurament ja saben els lectors de l'AVUI, es troba exhibit en una vitrina del Parlament Europeu, fent part d'una exposició d'objectes que simbolitzen cadascun dels Estats membres de la UE. La gran majoria dels socis hi participen amb peces de valor cultural o artístic, però Espanya, no: Espanya, com sabem, és diferent i el que aporta a l'exposició és un exemplar de la seva Constitució, que com sap tothom és la cosa més rodona i més fina que ha conegut la humanitat sencera. Charlie Brown solia anar amunt i avall amb una flassada; Espanya, vagi on vagi, necessita passejar la seva Constitució, perquè el personal s'enlluerni.

Posats a fer la feina ben feta, al sempre enyorat Federico Trillo (aleshores president del Congrés de Diputats) no se li va acudir altra cosa que portar a Brussel•les un exemplar embellit amb un jou i unes fletxes, la divisa Una, grande y libre i la no menys entranyable àguila de sant Joan, altrament coneguda com la gallina de Franco, i exhibir-lo obert per la pàgina que duu estampada tota aquesta grata memorabilia franquista. Manda huevos, com solia dir l'interfecte.

Bé, el cas és que l'exemplar va quedar allà exposat, i ningú hi devia parar esment fins que fa uns dies hi va ensopegar l'eurodiputat Oriol Junqueras, que ràpidament en va demanar la retirada. En una realitat no paranormal, cal suposar que tal petició hauria estat atesa sense gaire demora, s'hauria substituït l'exemplar ofensiu per un altre que no dugués la gallinota dels pebrots, i llestos. Fins i tot potser algú hauria mussitat unes disculpes, tot i que ja entenc que tampoc no hem de demanar excessos.

Però ai las, les coses mai no són tan senzilles a la Hispània Citerior. Tant PSOE com PP han vist en la demanda de Junqueras un nou atac a la sacrosanta Constitució per part dels àvols catalanistes, i de seguida se'ls ha inflamat aquell patriotisme constitucional que tantes alegries ens proporciona. Per altra banda, com que tampoc es tracta de sortir obertament a defensar la simbologia dictatorial, els ha calgut recórrer a un rosari d'excuses de mal pagador: primer van explicar que no es tractava ben bé de la gallina de Franco, sinó d'un escut que va ser vigent durant la Transició, i que es diferencia per la posició de les ales de l'aguilot i perquè la divisa Una, grande y libre no apareix al darrere sinó al damunt del cap de la bèstia. Ah caram, que bé. Com que devien veure que no acabava de colar, després han apel•lat a "l'incalculable valor històric" d'aquest exemplar, del qual només n'existeixen quatre al món. Edició de col•leccionista, se'n diu d'això. Seguint amb les fines metàfores genitals del senyor Trillo, fa falta tenir-los quadrats.

Però, com dèiem al començament, al final sempre es troba la solució idònia: l'exemplar de marres no serà retirat -faltaria més-, però se li girarà el full perquè no es vegi la gallina. És a dir, es continuarà exhibint la imatgeria franquista en plena seu parlamentària europea, però sense fer-ne ostentació. Ben mirat, és una decisió coherent amb la recent història d'Espanya: el franquisme hi continua incrustat, però es gira full i es fa veure que aquí no ha passat res. D'aquest procediment en vam dir Transició, i ara la tenim dins una vitrina a Brussel•les.

• Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 2. Divendres, 22 de gener del 2010

2. Escriu un sinònim de cada una de les paraules subratllades: (1 punt)

Rocambolesc:
Flassada:
Mussitat: 
Ostentació:

3. Escriu una convocatòria de reunió per als treballadors de la teva empresa. Tema lliure. (2 punts). Límit 6 faltes.

4. Escriu la grafia que creguis adient en els mots següents: (1 punt)

Bru__ conce__ càrre__ moribun__ arra__atar
m__ravella d__lcificar desim__olt trè__ol ma__dalena


5. Justifica si les paraules són agudes, planes o esdrúixoles i per què s’accentuen o no. (1 punt).

Mòbil: 
Curvilini:
Llobató: 
Pólvora:


6. Subratlla la forma catalana correcta. Activitat del Blog. (1 punt).

-L’avió (va aterrizar / va aterrar) a l’aeroport de Lleida-Alguaire.

-A Rubí (van col•lidir / van col•lisionar) dos cotxes.

-La noia es (veia reflectida / veia reflexada) al mirall.

-(M’ha decepcionat /m’ha decebut) que no estudiessis més.


7. Redacta un text d’opinió de 100 paraules sobre què en penses que ara a les perruqueries l’SGAE vulgui cobrar cànons de drets musicals pels artistes. Idees: Cal pagar per escoltar una emissora o un disc, si ja l’has comprat? Pots posicionar-te a favor o en contra. (Límit 6 faltes). (3 punts).


(Fotografia: Josep Maria Corretger)


!!EXERCICIS:

-Ara pots resoldre el present examen i adjuntar aquí les respostes.

-Si tens dubtes sobre com resumir o realitzar un text de cent paraules revisa les fitxes del blog de Com resumir i Com redactar un text.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;