dissabte, 7 d’abril del 2012

El clavell daurat. Conte. Adreçat a tot l'alumnat.



-->
EL CLAVELL DAURAT
 
Conte tradicional d’Itàlia
Un mercader que tenia tres filles embarcà per a fer fortuna al Nou Món. Però abans els preguntà que volien. Les més grans demanaren sabates de plata, i la petita, que retornés sa i estalvi. El pare insistí en alguna cosa més, i la menor digué que volia un clavell daurat. El mercader retornà ric, però trist: portava els regals de les filles més grans, però no el de la més petita. Ningú havia sentit parlar de cap flor semblant.

Transcorreguts uns dies, cert cavaller contactà amb el mercader per realitzar negocis. Quan aquest arribà a la casa del cavaller veié que tenia un jardí ple de clavells daurats. En tallà un i… darrere d’una cortina de fum aparegué un mag que li digué:
“Si no em portes a la teva filla petita, prepara’t”.
Per tal d’ajudar al seu pare, la filla menuda cumplí amb el manament: durant setmanes cuidà el jardí fins que el mag la deixà marxar per uns dies. Arribà a la seva casa, però estava tota damunt davall; el seu pare, malalt i les seves germanes s’havien embriagat. Es posà a netejar i a cuidar del seu pare…

Quan tornà al jardí, el trobà tot ple de males herbes, i al mag, a punt de morir. A la noia no se li ocorregué res més que donar-li un petó, i immediatament ell es transformà en un jove formós amb el qual es casà.

(Traduït de Cuentos del mundo, n. 23, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)

(Imatge extreta de: flickr.com)


!!EXERCICIS:

-Realitza un petit resum d’entre quatre a cinc línies d’aquest conte.

-Si haguessis estat el mercader hauries portat el regal per a les teves filles només pel fet de demanar-lo? Per què?

-Ara tu ets l’escriptor/a. Canvia el final d’aquest conte per un que t’agradi més.

-Escriu un sinònim i un antònim de: transcorreguts, tornà, immediatament, formós.

-T’ha agradat aquest conte d’arreu del món? Justifica la teva resposta.

-Quins valors apareixen en aquest conte? Si no saps què és un valor, realitza una cerca per internet i anota’n uns quants.

-Pots extraure algun ensenyament per a la vida del dia a dia d’aquest conte?

-Aporta un conte curtet i escrit en català que t’hagi fascinat. Anota el seu títol, el nom i cognom de l’autor. Justifica el perquè de la teva elecció.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;