divendres, 13 d’abril del 2012

El canvi d'hora. En homenatge a Pere Calders. Adreçat a tot l'alumnat.





Enguany es commemora el centenari del naixement d'uns dels grans de la nostra literatura, Pere Calders, concretament el 29 de setembre, que destacà per la seva creació i imaginació contística, uns contes que tenien divertimento, ironia, elements fantàstics i que ens ho feien passar d'allò més bé gaudint de la literatura. Per això amb aquest petit conte inspirat en el seu estil i cercant un pèl d'humor vull començar per fer-li un petit homenatge amb tots els que ho vulgueu compartir.

EL CANVI D’HORA
Un càlid diumenge a les deu del de matí, els creients anaven a l’església com era de costum al barri. Ja estava gairebé mig plena, amb la gent habitual en aquella hora setmanal de culte religiós, però tot i amb els feligressos a dins del temple, ell no acudia. Ja passava mitja hora, i no venia. Llavors, el trucaven a casa i no el localitzaven, li havia passat algun imprevist? Els ajudants de la parròquia havien tingut la destresa de trucar a l’altre capellà amb qui compartia tasques a la parròquia, i aquest, uns minuts després, ja havia arribat i entrat a la sagristia disposat a exercir la seva feina, fins que breus segons després, acudí el mossèn protagonista que reivindicà el seu paper en la cerimònia.
El sermó començà amb un disculpa pel canvi d’horari, tot per l’avançament d’una hora a la matinada, a les dues, serien les tres i comentant que gairebé mai mirava la televisió, però que tot i llegir els diaris, no va ésser conscient del canvi d’hora marcat per la llei des del 1974 i que afavoreix l’estalvi de llum entre les empreses. Va seguir amb tot el ceremonial, a marxa de fórmula 1, parlant ràpidament, això sí, fins i tot, n’hi hagué pel petit escolà, quan li caigué l’hòstia consagrada al terra en un moment puntual de la comunió. Amén.

(A l’estil de Pere Calders, 1912-1993)
Josep Maria Corretger
25 de març del 2012

(Imatges extretes de: teoriadeliceberg.blogspot.com, blocs.mesvilaweb.cat -fragment de la dedicatòria a Joan Pinyol-, elpuntavui.cat)

!!EXERCICIS:
-Escriu un conte curt on apareguin elements inesperats, fantàstics, ironies o un pèl d'humor. Agafa els ingredients que més necessitis.

-Realitza una cerca per internet sobre la vida i obra de Pere Calders i realitza un petit resum de mitja pàgina amb allò essencial. Recorda que no pots copiar sinó usar la informació trobada i explicar-la amb les teves paraules.

-Cerca un conte breu de Pere Calders que t'hagi agradat i adjunta'l en aquesta fitxa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;