dimarts, 17 de gener del 2012

Textos narratius en un conte o novel·la. Adreçat a creació literària.


En un conte o novel·la podem trobar diversa tipologia de textos. Anem a veure els tres més destacats:

1. Narratiu: que explica un fets reals o inventats, un succés... i pot ser explicat en primera persona del singular o en tercera.

2. Descriptiu: descriu un objecte, animal o persona. Com sabem que és descriptiu? perquè utilitza molts adjectius, noms, comparacions, són les principals marques.

3. Dialogat: quan dos personatges de la narració, conte o novel·la estableixen un diàleg. Les marques textuals són els guions que hi ha davant dels personatges o la intervenció del narrador després. Per exemple:

-Hola Maria, com estàs? -va preguntar la Sònia.
-Jo, molt bé, gràcies.

(Estil directe)

.L'estil directe: seria com si estiguéssim presenciant el diàleg a temps real.

.L'estil indirecte: el narrador o algun protagonista ho explica com si fos una notícia.

Ex:

"Aquell vespre, la Maria i la Sònia es van trobar, feia dies que no es veien i la Maria va preguntar com es trobava la Sònia, aquesta li digué que bé".

Bé, ara us toca a vosaltres!

Recorda: una pluja d'idees és escriure tal i com raja tot allò que et passa per la ment en aquell moment sobre un tema o diversos, després aprofitaràs les paraules més adequades per l'activitat.


(Imatge extreta de: guapetadecara.blogspot.com)


!! EXERCICIS:

-Si tens dificultats amb la pluja d'idees, escull un tema que t'agradi, anota'l i comença a escriure paraules que et vinguin a la ment durant un parell de minuts. Pots anotar-les aquí.

-Ara imagina't que estàs en una platja en un dia d'estiu, fes una pluja d'idees i anota tots els objectes que vegis i sentis: bosses, para-sols, motos que passen, gent amunt i avall, tovalloles... el que vulgueu. Llavors redacta una descripció de tipus literària, com si la trobessis dins d'un llibre.


-Posa't a la pell d'un turista que navega amb vaixell prop de la Costa Brava i que veus les embarcacions, viatges, paisatges i anècdotes que et van succeir.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

[EXERCICIS]
1.Imagina que estás a la platja.

La sorra era preciosa, suau i d'un to marronós, ataronjat. També l'aigua estava molt neta, blava i al rebortar a la costa de color blanc, barrejat amb la sorra. S'enscoltaven com cridaven els nens, divertits jugaven a saltar les onades.
El cel blau fluixet, amb uns quants núvols i avionetes de color blanc, deixant el seu recorregut marcat sobre els núvols. S'escoltaven les converses de famílies i amics. Tota la platja plena de gent, cada un amb el seu para-sol de colors vius i alegres.

2.Imagina que ets un turista.

Aquell vaixell era inmens, passejaba a ritme de les onades carinyosament. Tota la costa era preciosa, les cases de coloraines, amb finestretes petites per que hi entrés l'aire fred dins de les habitacions amplies. La gent que passejava hi portava penjada una càmera i un somriure dolç. Les famílies amb fills caminaven feliços cap a casa seva i les parelles enamorades feien un tomb donats de la mà.

Xènia Gimeno Castro
2 ESO A

Optativa: Creació Literaria.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Xènia!

Et corregeixo alguna falta que he vist:

rebotar,immens, perquè, àmplies.

La resta bé, molt bona feina. M'anoto el teu treball i pots seguir participant. Gràcies.

JM.

Armando ha dit...

activitat 1
La sorra està molt suau, la platja està molt neta avui dia, els turistes es passegen per la platja gaudint del bon temps que fa, l'aigua avui dia neta blau com ha de ser, el cel està més blau que mai, el sol brillant com sempre, els pares estirats a la sorra mirant als seus fills com juguen a la platja amb les onades a saltar i altres a tirar-se aigua, tothom gaudint del temps de la platja, del paisatge de la platja, els surfistes aprofitant el poc de vent que ace les ones. (ARMANDO)

Alexsfdg ha dit...

Alex Colás 2A

1_ Veig la meva tovallola, la sorra que quasi arriba als meus ulls, veig ala gent pasejant per la costa. Escolto el soroll de les raquetes de la gent que juga a ''ping-pong'' les rialles i crits de la gent tocant l'aigua freda. Les onades que també escolto em relaxen,escolto també el soroll de la paradeta del menjar dient els diversos plats que hi ha, o preguntant qui ha demanat un determinat plat. Un ambient relaxant i ala vegada angoixant

2_Estava molt asustat tenia por de que al vaixell hi hagués un fuga d’aigua, y s’inundés. Però a part de això, l’ambient era molt tranquil, hi havien famílies de tots tipus, carinyoses, juganeres... Paraven per les costes mediterrànies més famoses, Itàlia, Grècia, España... I cada cop hi havia famílies de altres països, el cual era una nova experiència i molt bona. El menja del vaixell també estava molt bo. Per un cop em vaig sentir tot un viatger.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Armando!

Un text molt literari i bonic, no veig cap falta ortogràfica, sí que et recomano posar un coma (,) entre 'neta, blau' perquè pot malinterpretar-se una mica el que dius.

Molt bé, pots seguir participant i animar-te a enganxar la segona part.

M'anoto el teu treball.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Àlex!

Les teves activitats també són correctes, molt literàries, però et corregeixo algunes faltes que t'he vist perquè no les repeteixis mai més:

a la, passejant, espantat ('asustat' no existeix en català), que ('de què' aquí no és correcte), fuita, i Espanya, d'altres, el qual, menjar.

La resta tot correcte. Bona feina i moltes gràcies pels teus exercicis. Pots continuar participant. Prenc nota del teu treball.

JM.

Alex Recio ha dit...

En la platja hi ha un ambient molt agradable, es un dia tranquil, hi ha poca gent, no hi ha turistes, si mires cap a dalt veus un cel tant blau com el de l’oceà, de fons s’escolten els crits dels ocells, el motor d’un vaixell que està apunt de desembarcar, els crits dels nens jugant a la pilota, les ones trencant a la vora del mar... M’aixeco de la meva fantàstica migdiada a la platja, miro al meu voltant i, veig tots els nois i noies jugant al “boomerang”, els avis tombats a les seves tovalloles, però sobretot la brisa del mar, m’aixeco vaig corrents cap al mar i em llenço en planxa a passar-m’ho molt bé!

ÁLEX RECIO - 2nB

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Àlex!

Faltes: a la platja, és un dia. La resta molt ben escrit. Bon exercici literari, fantàstic!

M'anoto el teu treball i pots seguir participant i augmentant nota.

Gràcies.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;