dimarts, 27 de desembre del 2011

Un conte. Gbezza i les gaseles. Adreçat a tot l'alumnat.






GBEZZA I LES GASELES




Conte tradicional de Mali






Un rei tingué dues filles: una fou fruit del seu matrimoni amb la reina i l’altra la tingué amb una bonica criada. La primera era lletja i ploranera, i la segona, anomenada Gbezza, era maca i sempre somreia. A mesura que anaven creixent, també augmentava la gelosia de la reina en veure la bellesa de Gbezza. Vet aquí que un dia ja no pogué resistir més i anà a veure el bruixot de la tribu per a què li encomanès un mal d’ull. Passada una setmana, Gbezza es posà malalta i al cap de pocs dies morí.






Semblava com si la felicitat i la bellesa haguessin desaparegut, i la tribu caigué en una tristesa molt profunda. Fins que nasqué un gran arbre en la tomba de Gbezza. Tots pensaven que era la seva ànima i tornaren a estar alegres. Però la reina féu cremar l’arbre i escampar les seves cendres.





Arribà el temps de les collites i el rei estava molt content, perquè havia molt blat. Però un ramat embogit de gaseles aparegué de cop i començà a trepitjar i a menjar-se el gra. La gent no sabia què fer per espantar-les… Fins que totes les gaseles s’aturaren i una d’elles s’acostà al rei, el mirà als ulls i… El rei reconegué a la seva filla Gbezza en aquell bell animal que poc a poc recuperà la seva forma i l’abraçà. La reina comprengué la seva atrocitat i es clavà una llança al pit.






(Traduït de Cuentos del mundo, n. 12, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)

(Imatge extreta de: naciodigital.cat)





!! EXERCICIS:



-Trobes adequada l’actuació de la reina amb la seva filla Gbezza? Justifica la resposta.



-Si haguessis estat la gasela Gbezza com haguessis actuat?




-T’ha sorprès el final del conte? Si ho desitges pots canviar-lo i escriure’l aquí.



-Realitza un petit resum de cinc línies d’aquest conte amb les dades més destacades.



-El conte utilitza diverses vegades la paraula: bellesa, bell, bonica. Cerca d’altres sinònims per tal de no repetir el mot.



-Explica el significat de: atrocitat.



-Comenta amb una línia el sentit dins el context de la frase: Però la reina féu cremar l’arbre i escampar les seves cendres.



-Pots extreure alguna moralitat d’aquest conte d’arreu del món?



-T’ha agradat aquest conte? Ara pots expressar la teva opinió.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;