diumenge, 11 de desembre del 2011

El faedor de pluja. Un conte per a l'ESO.


EL FAEDOR DE PLUJA

Conte tradicional dels aborígens d’Austràlia

Fa molts anys una terrible sequera va assolar la terra. La falta de pluja va fer que l’herba desaparegués, que els rius s’assequessin, que els camps deixessin de produir… Alguns joves d’una tribu, en veure els animals i que les persones es morien, anaren a visitar a un faedor de pluja. L’embruixador portava una estranya màscara que mai es treia davant de ningú. I amb una veu greu, digué als nois: “Heu de construir cabanes, engalanar canyes amb plomes de cacatues, fer-les lliscar a l’estany i fer fogueres davant dels formiguers”.

Els joves així ho feren. Després, el fetiller es dirigí al cel amb uns càntics incomprensibles. I llavors, una forta tempesta es desencadenà. Llamps i trons atemoritzaren durant diversos dies a tota la tribu i… finalitzà la sequera. Però el faedor de pluja no estava satisfet amb la seva gesta i anà a visitar a un altre fetiller. Entre tots dos feren que una gran explanada seca es transformés en un meravellós llac. I els digueren als joves que es posessin a pescar. Després, aquests començaren a riure perquè comentaven que en l’aigua de pluja no hi havia peixos. Els fetillers insistiren i els joves pescaren tants lluços, carpes i truites que la tribu tingué menjar i pogué realitzar bons tiberis durant molt de temps.

(Traduït de Cuentos del mundo n. 10, de Sofía Sánchez Adalid, dins 20 minutos)

(Fotografia extreta de: tuetscabrils.blogspot.com)

!! EXERCICIS:

-Al text apareix diverses vegades la paraula ‘joves’, ‘fetiller’ pensa i escriu dues o tres paraules sinònimes per tal d’evitar repeticions que fan un text escrit més lleig.

-Realitza un petit resum de quatre línies d’aquest conte.

-Cerca en un diccionari telemàtic dins del mateix blog el significat de dues paraules que desconeguis del conte, anota el seu significat i redacta una oració amb cadascuna.

-Escriu el significat de: faedor, fetiller, tiberi.

-Reescriu el conte i canvia el seu final.

-Què és un ‘saurí’? Creus que realment existeixen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;