dimarts, 13 de desembre del 2011

Don Giovanni de la fortuna. Un conte per a tot l'alumnat.


DON GIOVANNI DE LA FORTUNA

Conte popular sicilià

Un atractiu cavaller anomenat Don Giovanni dilapidà la seva fortuna i es veié al carrer cobert de parracs. Però un mag astut que comprava ànimes per al dimoni li digué: “Pots tornar a ésser ric si li demanes a aquesta bossa que s’empleni d’or. Però no podràs rentar-te, ni afaitar-te, ni pentinar-te, ni canviar-te de roba en tres anys”.

Gràcies a la bossa màgica, Don Giovanni recuperà la seva fortuna amb escreix, però el seu aspecte i olor eren cada dia més deplorables: ningú volia saber res d’ell. Així que un dia el rei li demanà un préstec i Don Giovanni li envià una carreta plena de sacs d’or. El rei, agraït per la seva generositat, li oferí la mà de la seva filla més gran. La princesa, que havia escoltat parlaments sobre la seva aparença, comentà que de cap manera es casaria amb un individu tan repugnant. Emperò la germana més petita, a la qual no li feia fàstic res, acceptà el que la seva germana refutà.

Passaren tres anys i Don Giovanni es posà diversos dies dins de la banyera amb sabó. Llavors es tallà el cabell, s’afaità i es perfumà de dalt a baix. I aviat s’encaminà cap al palau per casar-se. La seva promesa, en veure’l, es posà colorada i feliç, però la germana gran morí de ràbia a l’acte. D’aquesta manera, el mag no marxà amb les mans buides, i pogué vendre al dimoni una nova ànima.

Traduït de Cuentos del mundo, n.11 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos.

(Fotografia extreta de: ring.mithec.com)

!! EXERCICIS:

-Escriu un sinònim i un antònim de les paraules en negreta: dilapidà, parracs, escreix, deplorables, repugnant.

-Realitza un resum de sis línies d’aquest conte.

-Quin personatge surt guanyant en aquest conte i per què?

-Descriu el personatge de Don Giovanni.

-Es pot extraure alguna moralitat?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;