divendres, 16 de setembre del 2011

Anem a resumir un text (1). Adreçat a PPAS i Batxillerat.



Pàtria, futbol i peles


Sebastià Alzamora


Ja ho diuen, que la cosa bona que tenen les crisis és que fan que el personal s'espavili. Que ho preguntin si no als senyors i senyores de Banesto, pulquèrrima entitat bancària que ara patrocina la selecció espanyola de futbol (abans el patrocinador era La Caixa, que pagava la justa penitència per allò de l'opa de Gas Natural sobre Endesa, se'n recorden?).




Amb motiu de tan grata circumstància, doncs, des de Banesto han presentat una nova línia de productes que faran les delícies dels seguidors de la furia roja. Per a mi, el més sensacional és un dipòsit (dirigit a nous clients o clients antics que vulguin fer noves imposicions). Es diu Depósito Selección i ofereix una rendibilitat del 3% TAE a un any a partir de 3.000 euros fins a un màxim de 50.000. La novetat és que, si Espanya guanyés el Mundial de futbol de Sud-àfrica, la remuneració pujaria fins al 4%.


Ja sé que només de llegir-ho estan frisant per arribar a l'oficina Banesto més propera i subscriure el meravellós Depósito Selección. Per aconseguir-ho, cal que es facin una targeta de dèbit de Banesto i efectuïn amb ella un mínim de cinc moviments per semestre, i domiciliar-hi dos rebuts. I que s'afanyin, perquè el període de subscripció només dura fins a finals de març. No cal, en canvi, que compareguin a l'oficina armats amb una botzina d'aquestes que se solen sentir als estadis ni que piquin el bombo del Manolo.



Només amb el Depósito Selección, Banesto preveu obtenir uns ingressos de mil milions d'euros, que aviat és dit. Però no acaba aquí la cosa, perquè hi ha més propostes igualment enginyoses i dignes d'elogi. La Hipoteca Selección, per exemple: un préstec referenciat a l'euríbor més un 0,8% a partir de 60.000 euros i amb un termini que va des dels 15 fins als 35 anys. Qui la contracti, rebrà de regal una targeta de crèdit de fins a 1.500 euros per comprar electrodomèstics a la cadena de botigues Expert. Va, que fan tard per subscriure-la. I encara, si volen rematar la jugada -i mai més ben dit-, poden demanar que els facin les Tarjetas Selección. N'hi ha de crèdit i de dèbit, i amb els primers 1.500 eurets que hi gastin rebran com a fastuós obsequi una samarreta i una bufanda de la Federació Espanyola de Futbol (la del senyor Villar, aquest que fa guanyar el Barça a base d'arbitratges més trucats que el cotxe de Batman) perquè puguin anar degudament equipats a victorejar els herois que ofrenen glòries a Espanya i puntets de rendibilitat.



Correspon, en fi, felicitar la gent de Banesto per la seva agudesa. No només donen exemple emprenedor en llançar-se, en el més cru de la crisi, a la captació de nous clients, sinó que ho fan apel•lant als més vius sentiments de gran part de la ciutadania (alguns no en tenen d'altres), que són el patriotisme i l'amor pels colors de la que tothom sap que és la millor selecció de futbol del món. Les penes i les crisis, amb futbol, són més passadores, i un pot quedar-se a l'atur i que li prenguin el pis per impagament de la hipoteca, però això sí: sempre tindrà la satisfacció que es tractava d'una Hipoteca Selección. I, si la roja guanya el Mundial, l'eufòria s'expressarà amb una altra mena de gols que faran pujar la natalitat, i això sempre és bo per al país. Negoci i servei a la pàtria. Felicitats. Ara només falta que llancin a Catalunya el Dipòsit Costellada, perquè no se'ns oblidi que de selecció de futbol, com de mare, només n'hi ha una.



• Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 3. Dijous, 11 de febrer del 2010





!! EXERCICIS:


-Realitza un resum de 100 paraules d'aquest text. Si és necessari, amb el cercador, revisa la fitxa als arxius de com resumir.




-Escriu un sinònim de:


Circumstància, frisant, rematar i victorejar.


N.B. Recordar que els sinònims sempre que es pugui han d'estar amb el mateix gènere i nombre en què apareixen al text, haurien de ser completament intercanviables. Una manera de fer-ho és deduir el seu significat pel context.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;