dimecres, 10 d’agost del 2011

Ortografia essencial (8). Gènere del substantiu (2). Adreçat a tot l'alumnat.




Hi ha una sèrie de paraules que ens fan equivocar contínuament perquè els hi canviem de manera inconscient el gènere. Per exemple, quina és la forma correcta: “Heu demanat els postres?” o “Heu demanat les postres?”. A més, tenim la certesa que ho diem correctament perquè ens sonen bé, quan realment no és així. Per cert, molta gent no se n’adona, només els entesos en la llengua. Anem a recordar les més bàsiques:

SÓN PARAULES MASCULINES




Els escriurem amb apòstrof per facilitar-nos la memòria.




Als afores, el bacteri, el compte, el costum, el dot, els espinacs, el full, el lleixiu, el pebre, el senyal, l’avantatge, el batent, el corrent, el deute, el dubte, el front, el llegum, el marge, el pendent, el titella.





SÓN PARAULES FEMENINES




Les alicates, l’amargor, l’àncora, l’apoteosi, l’au, la cercavila, la dent, la dita, l’esplendor, la frescor, la marató, l’olor, les postres, la sida, l’allau, l’anàlisi, l’andana, l’aroma, el calor, la claror, la disfressa, l’esperma, l’estrena, la gènesi, l’oïda, l’orenga, la resta, la síndrome.




N.B. Si tens dubtes sobre l’atribució de gènere d’algun mot convindria que donessis una repassada a la fitxa de l’article dins el cercador “google” ubicat a la barra d’eines dreta del blog.





!! EXERCICIS:


-Escriu l’article corresponent al costat de cada nom i afegeix un adjectiu al costat de cada mot, intenta no repetir-los. Compte amb la concordança.


___ titella ______

___ llegums _____
___ disfressa _____
___ avantatge _____
___ corrent ______
___ pendent ______
____ interviu _____
____ compte ______
____ olor ________
___ esplendor _______

-Pensa i escriu l’article que acompanya a cada paraula:



Dent, deute, remor, anàlisi, costum, dita, allau, resplendor, marge, espinacs, postres.



-Redacta deu oracions on apareguin mots d’aquesta fitxa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;