dimarts, 30 d’agost del 2011

El lleó i els conills. Un conte per a l'ESO.



EL LLEÓ I ELS CONILLS

Conte tradicional del Marroc


Uns conills vivien molt feliços fins que un lleó començà a destorbar-los. Tots els dies es menjava un bon grapat d’aquests animals, de manera que mermaren d’una manera alarmant. Els conills foren a parlar amb el lleó, i el seu portaveu espetà: “En vista de què vostè es menja a molts de nosaltres en un dia, en pocs mesos no tindrà menjar. Li proposem que només en mengi un al dia. Nosaltres l’escollirem per sorteig i vostè ni tan sols haurà de molestar-se en caçar-lo”.




El lleó pensà que tenien raó i acceptà el tracte. Aquella mateixa nit es realitzà el primer sorteig i tots els conills acompanyaren a la víctima davant el depredador. I així una nit darrere una altra…




Però hi havia un conill replicador que volia fer la guerra al lleó. La resta no li feien gaire cas fins que… li tocà el sorteig. Aquella nit comunicà als seus companys que no necessitava que l’acompanyessin i se n’anà sol fins a la casa d’un caçador, a qui explicà tot el que succeïa. Plegats idearen un parany: el conill s’oposà a què el lleó se’l cruspís, cosa que provocà la seva ràbia, i el lleó sortí darrere d’ell fins arribar a un forat tapat amb plantes. Com que era de nit, el rei de la selva caigué al sot sense problemes. Així el caçador obtingué allò que desitjava i els conills es lliuraren del seu enemic.


(Extret de “Contes del món”, n. 9, de Sofía Sánchez, dins “20 minutos”)


!! EXERCICIS:

-Cerca en un diccionari quatre mots que desconeguis del text i realitza una oració amb cadascuna.

-Anota dues oracions on apareguin pronoms i anota els seus antecedents, és a dir, els mots als quals es refereixen.

-Què haguessis fet tu al lloc del conill replicador i per què? Raona la resposta.

-Escriu totes les referències temporals, que faran de CC de temps.

-Es pot extraure alguna moralitat d’aquest conte? Quina?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;