dimecres, 20 de juliol del 2011

L'anell. Un conte per a l'ESO.


L’ANELL
Basat en el conte tradicional d’Espanya
Una nena va endinsar-se en un bosc i es va perdre. Quan es va fer de nit trobà una casa on vivia un gegant lleig que tenia un sol ull. La nena convencé al ganàpia per a què no se la mengés. El gegant accedí, però abans tancà totes les portes i se n’anà a dormir. Llavors la nena espavilada aprofità per clavar-li un ganxo bullent a l’ull. Després s’amagà sota la pell d’una ovella que estava amb el ramat. El gegant cercà la nena a les palpentes, però no la trobà.
Un dia més tard tragué a pasturar el ramat i quan la nena estava a punt d’escapar-se, el gegant, que tenia bon olfacte, es posà a plorar de manera desconsolada. La nena s’apiadà d’ell i el gegant li regalà un anell d’or que se cenyí al seu dit com una serp. Llavors, la nena s’acomiadà d’ell i s’internà en el bosc, però l’anell començà a dir: “Per aquí vaig, per aquí vaig…”.
El gegant començà a perseguir-la. La nena intentà traure’s l’anell, però no aconseguia la manera, i el ganàpia ja li trepitjava els talons. Aleshores la criatura no tingué cap més remei que tallar-se el dit, que caigué al riu junt amb l’anell, que seguia dient: “Per aquí vaig…”. I eren tals les ganes de revenja del gegant que, sense saber nadar, es llençà al riu i… s’ofegà. La nena es quedà amb la seva casa i el ramat.
Extret de “Contes d’arreu del món”, n.137, de Sofia Sánchez, dins “20 minutos”.
!! EXERCICIS:
-Explica el significat de la frase feta “ a les palpentes”, i escriu dues frases on aparegui.
-Escriu un sinònim i un antònim de: apiadar-se, cenyí. Pensa que han de ser perfectament encabits dins el text, si pot ser respectant el gènere, nombre i persona.
-En aquesta petita narració hi ha una sèrie de paraules que es repeteixen més d’una vegada, per exemple: nena, gegant, llavors, anell, ramat, en pot haver alguna més. Fent ús d’un diccionari de sinònims telemàtic substitueix-les sense repetir-les.
-Quina conclusió pots extraure d’aquest conte d’arreu del món?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;