dimecres, 20 de juliol del 2011

La font de l'oblit. Un conte per a l'ESO.


LA FONT DE L’OBLIT
Conte tradicional de Suïssa
En unes muntanyes s’ubicava una font d’aigua pura i cristal·lina, però ningú bevia de les seves aigües per culpa d’una llegenda:
En temps remots, en la font hi vivia una fada. Un dia, un caçador s’acostà a beure i s’enamorà d’ella. Tingueren un fill, però el caçador tornà amb els seus. El cor de la fada s’omplí de ràbia cap als mortals i educà al seu fill lluny d’aquests. Però vet aquí que un dia que la fada absentà, una princesa maquíssima (que tenia fama de rebutjar als seus pretendents) arribà a la font amb el seu cavall i es trobà amb el fill de la fada. Els dos caigueren enamorats a l’instant, però la princesa era tan orgullosa i capritxosa que li digué al noi: “Has de transformar la font en un lloc d’insomni si vols que sigui teva”.
El jove estava tan enamorat que li comentà a la seva mare, i aquesta l’ajudà. Quan la princesa arribà, de la font brollaven diamants, aigües marines i tot tot tipus de pedres precioses. A pesar de què la princesa quedà fascinada, no reconegué el seu amor pel jove i continuà demanant-li més i encara més coses: un castell, un bosc encantat… Fins que la fada s’encoleritzà i condemnà a la princesa, així com a qualsevol mortal que begués de la font, a vagar sense memòria per sempre.
Extret de “Contes del món”, n.22, de Sofia Sánchez, dins “20 minutos”.
!! EXERCICIS:
-Explica amb una línia i sense cercar al diccionari, és a dir, deduint pel context, el significat de: s’ubicava, remots, s’absentà, pretendents, brollaven, s’encoleritzà, vagar.
-Resitua la següent frase dins la història i explica per què és important pel devenir de la història: “Has de transformar la font en un lloc d’insomni si vols que sigui teva”.
-Ara redacta aquest petit conte a la invernsa, partint dels fets finals, reseguint el desenvolupament i acabant-la amb el principi del conte. Si no et vénen idees, escriu un conte d’un estil similar i de temàtica lliure.
-És pot extraure alguna mena de consell general amb aquest conte a mode de moralitat?
-T’ha agradat el conte? Per què? Justifica la teva resposta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;