dimarts, 28 de juny del 2011

Tauler i taulell. Dues paraules que confonem. Adreçat a tot l'alumnat.



'Tauler' i 'taulell' són dues paraules senzilles que sovint les intercanviem de context, és a dir, n'utilitzem una per l'altra, no perquè sí, sinó per la seva semblança, que fins i tot ens fa pensar que les utilitzem amb correcció, quan sovint no sempre és així. Val a dir que en algun cas, tots dos significats s'acosten.

Anem a revisar-les curosament. Amb roig un assenyalo els significats més corrents. Si observem les ascepcions del diccionari veurem que:

.'Tauler' pot tenir dos significats amb diverses ascepcions:



Tauler 1:

-Peça de fusta plana, llisa i de poc gruix, com un tauler de delineant, dibuix o pintura.

-Tauler d'escacs o de dames, també pot dir-se escaquer.

-Tauler d'anuncis o tauler d'avisos, on les institucions, empreses o entitats faran públiques informacions.

-Estructura plana d'un pont sobre la qual es col·loca el paviment transitable i que està situat sobre els arcs i les jàsseres.

-Element d'un pont que està formada pel sòl i la part horitzontal de l'estructura, col·locada sota la calçada que suporta.


Tauler/-a 2:


-Persona que té una taula de vendre llet, carn i altres productes.

-Taula de canvi de divises que tenien els bancs o caixes. Sobretot utilitzada durant els segles XV i XVI.

.En canvi, si realitzem una petita ullada als diferents significats de 'taulell':



Taulell:


-Taula estreta i llarga com la que hi ha a les botigues per a mostrar els gèneres als compradors, als bars i cafès per a servir-hi les begudes.

-Taula llarga damunt la qual un menestral treballa les coses del seu ofici. Taulell de sastre, de ferrer, de forner. Taulell de fènyer. Tot taller acostuma a tenir el seu taulell amb les eines per treballar.

-Taulell de cuina on hi ha per exemple els fogons.

-Rajola de València.


Sovint, la interferència d'altres llengües com el castellà encara ens dificulten l'ús correcte d'aquestes paraules. Així doncs:

-Taulell: generalment fa referència a una taula més o menys estreta i llarga. En castellà en diuen "barra", en la qual per exemple se servirien begudes, cafès. Per un altre costat, "tablero" i "mostrador" farien referència a la taula que tenen les botigues de qualsevol establiment i que mostren el gènere o productes que ofereixen.

-Tauler: peça de fusta que utilitza un enginyer o un delineant, i també eina per posar anuncis. En castellà "tabla" "tablero" o "tablón de anuncios".

.Finalment, no confondre amb 'taula':

Moble amb una peça de fusta plana i lliça i generalment de quatre potes que s'empra per menjar, escriure, dibuixar, jugar... però també pot ser per exemple una taula per fer surf, una taula d'una cuina, taula de control de comandaments, taula de divises (ja aparegut abans), taula de muntatge, taula de mescles, taula de redacció.


Ara que ja sabeu una mica més, observeu les dues imatges de la fitxa, em podríeu dir quin és el 'tauler' i quin el 'taulell'?


!! EXERCICIS:

-Redacta vuit oracions, quatre amb diferents ascepcions de la paraula 'tauler' i quatre amb 'taulell'. Intenta deixar ben clar el seu significat.

-Anomena cinc llocs on puguis trobar un 'tauler' i cinc més on puguis veure un 'taulell'. Al costat hauries de especificar l'ofici, si és el cas, que l'utilitza.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;