dimecres, 25 d’agost del 2010

La gaita màgica. Un conte per a l'ESO.


LA GAITA MÀGICA
Conte tradicional d'Espanya

Un pare es va arruïnar i va manar als seus tres fills a treballar. Però els dos més grans eren molt ganduls i li van dir que no treballarien. Llavors el petit es va fer pastor. Un dia que cuidava les seves ovelles va passar una velleta i li va regalar una gaita. Es va posar a tocar-la i les ovelles ballaven i ballaven i començaven a donar molt bona llet. Però el propietari del ramat va pensar que era cosa de bruixeria i va acomiadar al noi.

Després el pare va manar als dos fills més grans a vendre pomes. Pel camí es van trobar a la velleta, que els va preguntar què portaven al sac. Li van contestar que rates, i la velleta els va dir que així seria. Quan van arribar al mercat i van obrir el sac, començaren a sortir milers de rates. La gent es va sentir tan estafada que… tornaren a casa sense diners i apallissats.

Més tard el pare ordenà al petit dels fills a vendre raïm. Pel camí es trobà a la velleta, que li preguntà què portava al sac. Li respongué que raïm i li regalà un carroll. Quan arribà al mercat es va posar a tocar la gaita. I de sobte, tot el món començà a ballar. I els entrà tanta set que li compraren tot el raïm. Tornà a casa amb tants diners que ell i el seu pare van muntar una escola de ball i van fer fora als dos fills més grans.

Extret de “Contes del món”, n.134, Sofía Sánchez Adalid, dins “20 minutos”.

!! EXERCICIS:

-Realitza un resum de cinc línies del conte.

-Quins temes toca aquest conte?

-Cerca al diccionari tres paraules que desconeguis.

-Redacta un final més modern per a aquest conte. Si cal, pots reescriure'l de nou modernitzant-lo.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;