dimarts, 17 d’agost del 2010

La fada cansada. Un conte per a l'ESO.


LA FADA CANSADA
Conte tradicional de França

Una fada anomenada Gwendoline es dirigia al congrés anual de fades que se celebrava a l’illa de Sant Malo, a la Bretanya. Portava el seu llibre màgic i la seva vareta i caminava amb pas ferm per la platja. A Gwendoline li fascinaven aquestes reunions perquè allí es trobava amb fades amb les quals tenia amistat i comentaven tota mena d’encantaments i apòzemes d’última moda. Però allò que més li agradava és que reien molt i s’ho passaven francament bé.

Al cap d’una estona a Gwendoline se li ocorregué recità uns versos que li permeteren caminar sobre les aigües per escurçar la distància, i així ho féu. Però calculà malament les seves forces, i a mig camí començà a sentir-se cansada, però molt cansada. Pensà en transformar-se en gaviota o en colibrí, però les seves forces estaven tan debilitades que havia perdut tot el seu poder màgic.

Seguí caminant com pogué fins que… notà quelcom a la sabata: una ostra petita! Gwendoline s’empipà tant que agafà l’ostra per a donar-li un encantament malèfic, però alguna cosa sorprenent succeí: quan l’ostra caigué de nou a l’aigua, començà a créixer i créixer fins a convertir-se en una illa, avui coneguda com a illa de Verdelet.

Extret de "Contes d’arreu del món", n.74, de Sofía Sánchez Adalid, dins "20 minutos".

!! EXERCICIS:

-Explica amb una línia el significat de les següents paraules i realitza una oració amb cadascuna. Cal que respectis el gènere i nombre de cada paraula. Si és necessari utilitza el diccionari o l’optimot-consultes lingüístiques.

Vareta, apòzemes, escurçar, colibrí, quelcom.

-Realitza un resum de quatre línies sobre l’argument d’aquest conte.

-Què haguessis fet tu al lloc de la fada en veure l’ostra?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;