divendres, 13 d’agost del 2010

La canoa de la balena. Un conte per a l'ESO.


LA CANOA DE LA BALENA
Conte tradicional de Filipines

En la nit dels temps existia un Paradís, a l’altre costat del món. Els animals més poderosos volien conquerir-lo, però tenien un problema: una immensa massa d’aigua els separava del seu somni. Llavors s’enrecordaren d’una balena que solcava els oceans muntada en una canoa resistent. La hi demanaren prestada i el gran cetaci es negà.

Però l’estrella de mar sabia que la balena tenia una debilitat: li encantava que li expliquessin contes. I l’estrella de mar la convencé per a què es tombés i començà a narrar-li històries de prínceps, pirates i castells de sucre. Quan la balena estava gairebé adormida, tots els animals es muntaren a la seva canoa i s’escaparen solcant les onades. Però a l’estrella de mar aviat se li esgotà el repertori de contes i la balena es despertà, s’adonà dels fets i llavors, plena de fúria, començà una lluita acarnissada amb l’estrella.

Quan acabaren el combat, la balena tenia un forat al cap i l’estrella era més plana que una coca d’oli. El gran cetaci començà a perseguir la seva embarcació, però no li serví de res. I es quedà tan plena de ràbia que li sortí vapor d’aigua a pressió pel forat del cap.

Fi.

Extret de "Contes del món", n.69, de Sofía Sánchez Adalid, dins "20 minutos".

!! EXERCICIS:

-Penses que realment és aquest l’origen que fa que les balenes treguin vapor d’aigua a pressió pel cap?

-Quina hagués estat la teva reacció si haguessis estat al lloc de la balena?

-Redacta un petit conte que doni origen a una cosa o concepte real, com el forat de la balena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;